vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.09. 

Ideiglenes nagykoalíció?

Stjepan Mesić horvát köztársasági elnök nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a választásokat követően a két legnagyobb párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP) nagykoalíciót hozzon létre. A dalmáciai rádiónak nyilatkozva az elnök elmondta, egy ilyen koalíció ideiglenes jellegű lenne, Horvátország EU- tagságáig működne, amire az államvezetés szerint még ebben az évtizedben sor kerülhet.

Szerinte a politikai színtéren olyan mértékű a polarizálódás, amit csak koalícióval lehetne némiképp oldani. Mint mondta, a kisebb pártokkal biztosan nehéz lesz stabil kormányzatot létrehozni. A nagykoalíció úgy működhetne az elnök magyarázata szerint, ha a két párt szigorúan felosztaná egymás között a tárcákat és a feladatokat. A választások megismétlését a legrosszabb változatnak nevezte.

Mesić javaslatát szinte azonnal elutasította az ellenzéki SDP. A párt elnöke, Zoran Milanović elmondta, szó sem lehet ilyen koalícióról, de ugyanezt mondta az Anto Đapić vezette Horvát Jogpárttal kialakítandó esetleges koalícióról is.

Pontosan egy hónappal a választások előtt az SDP és a HDZ szinte azonos támogatottsággal rendelkezik, legalábbis ez derült ki a Jutarnji list és a Horvát Televízió megrendelésére a Puls ügynökség által készített felmérésből. Számszerűsítve, a Horvát Demokratikus Közösség és a Szociáldemokrata Párt is egyaránt 30,3 százalékot szerezhet.

Mandátumokra átszámítva az SDP 58, a HDZ pedig 53 képviselői helyet szerezne. Ennek oka, hogy az előbbi párt hat országos választókerületben népszerűbb ellenfelénél, míg a HDZ csak négyben. A kis pártok a bejutási küszöb határán, illetve e pillanatban alatta vannak. Ha most tartanák a választásokat, a Horvát Jogpárt mindössze a szavazatok 4,6 százalékát szerezné meg, míg egy hónappal ezelőtt még 7,3 százalékon álltak. A többi kis párt is hasonló népszerűségnek örvend, az ő bejutásuk minden bizonnyal a választásokon való részvételi arány függvénye lesz.

 (forrás: Új Magyar Képes Újság)