vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.09. 

Alessandra Mussolini: A román a legagresszívabb nép

Száz román állampolgárt indítottak útnak november elején Olaszországból Románia felé. A La Repubblica napilap tájékoztatása szerint mintegy ötezer fő kitoloncolása várható Olaszországból, nagy részük román állampolgár. Itáliában országos ellenőrzések kezdődtek a sátortáborokban a brutális, cigányok által elkövetett gyilkosságokat követően, ennek eredményeként az ország délkeleti részében eddig 30 kg hasis és marihuána, valamint fegyverek kerültek lefoglalásra.

 A Cotidianul román napilap Alessandra Mussolini EP képviselővel készített interjút.

 -Ön szerint hogyan ítélik meg a román közösséget Olaszországban?

-Románia csatlakozása az EU-hoz egy menekültáradatot indított el Olaszország irányába. Tudtommal a román hatóságok otthon erélyesen lépnek fel a sátortáborok létesítése és a nomád életvitel ellen. Ennek ellenére az Olaszországba érkező román állampolgárok ilyen lakóhelyeket létesítettek azoknak a bevándorlóknak, akik nem képesek arra, hogy becsületes munkával tartsák fenn magukat és bűnözésből élnek. Természetesen Olaszországnak is, akárcsak a többinek megvannak a maga bűnözői: ellopnak néha egy táskát vagy autót, de nem torkollik brutális gyilkosságba a tolvajlás, nem verik szét kővel a károsult arcát… Az Olaszországba érkező románok oly módon keveredtek a cigányokkal, hogy az olasz állampolgárok már nem tudnak különbséget tenni a dolgozó román és a bűnöző cigány között. Nem akarjuk a cigányokat többé ebben az országban! És ellenezzük azt is, hogy nők és gyerekek Olaszország területén embertelen körülmények között éljenek, nomád táborokban, koldulásra, prostítucióra kényszerítve, vagy gyerekszülés céljából árusítva.

-Olaszországban, úgy tűnik, fenyegető kép alakult ki a román közösségekről.

-Természetesen. Az olaszok a román népet egy agresszív népcsoportnak tartják, akik semmibeveszik a nők és a gyerekek jogait, durván bántalmazzák őket. A börtöneink nagy része román állampolgárokkal van tele. Évekkel ezelőtt az albánokat tartották a legagresszívebb bevándorlóknak, erőszakosabbaknak tartották őket az egyiptomiaknál, marokkóiaknál. A románok azonban mindenkin túltesznek.

-Nem lehetséges, hogy általánosítanak?

-Ne értsen félre. Nem Romániát hibáztatom. De szigorúbb törvényeket kell alkotni a sátortáboros életmód ellen. Aki pedig nem képes tisztességes munkával fenntartani magát, hagyja el az országot, függetlenül attól, hogy melyik EU tagállam állampolgára.

-Ön szerint mi a drámai végkifejlet oka?

-Részben a mi enyhe törvénykezésünk, mely nem biztosította az azonnali kitoloncolást és a sátortáborok felszámolását. Másrészt: börtöneink tele vannak román bűnözőkkel, lassan nem férnek be a mieink. Miért nekünk kell eltartani a román bűnözőket? Ezek az emberek töltsék a büntetésüket hazájukban, hiszen minden fogvatartott évi 15-18000 eurójába kerül az olasz államnak. Hibás a román kormány is, aki a szociális problémáit úgy oldotta meg, hogy szélnek eresztette az állampolgárait. És itt feltenném a kérdést: ugyan mit tett Románia az EU-tól kapott támogatásokkal? Kiket támogatott a román kormány ezekkel az összegekkel? Eldöntöttük, hogy ellátogatunk abba az országba, hogy lássuk, hogy él a román szegény, a nők, a gyerekek, milyen segélyezésben részesítik a rászorulókat, milyenek ott a keresetek? Mert bennünket megfojt az onnan érkező masszív menekültáradat. A román kormány sajnálkozását fejezte ki nemrégiben a bűnestek miatt. Micsoda mentalitás ez? Nem sajnálkozni kell, hanem cselekedni. Az olaszok ugyanis torkig vannak a román bűnözőkkel, betelt a pohár és kimondták: „Basta! Térjetek vissza az országotokba!”

 A Cotidianul nyomán

(Forrás: erdely.com)