vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.16. 

Egy végzetes lépés: a Balfour-deklaráció

A magát civilizáltnak, humanistának és demokratikusnak gondoló Nyugat ostobaságát, fennhéjázását és agresszív világuralmi törekvéseit pontosan megmutatja az úgynevezett Balfour-deklaráció. Éppen 90 esztendeje, 1917. november 2-án írta meg nevezetes levelét Arthur Balfour brit külügyminiszter (képünkön) Lord Rotschild számára, aki akkoriban a Brit Zsidó Közösség vezetője volt. Rotschild azután a levelet megküldte a Cionista Világszövetségnek, amely az abban leírtakat, mint a brit kormány hivatalos álláspontját lobogtatta a továbbiakban. És az is volt valóban. Olyannyira, hogy a deklarációban foglaltakat beépítették a Törökországgal megkötött /a trianonihoz hasonlóan végtelenül elfogult és ostoba/ sevres-i béke pontjai közé. A továbbiakban pedig a brit kormány közel-keleti politikája a levélben kifejtett álláspontnak megfelelően alakult. És ma is annak megfelelően alakul. Miként immár az amerikai politika is követi a balfour-i „alapelveket”, sőt az összes nyugati és számos arab kormány sem tehet mást, mint amit Balfour kifejtett.

De mit is fejtett ki pontosan? Nos a levél rövid, lényege a következő: a brit kormány elkötelezi magát egy „zsidó otthon” létrehozása mellett Palesztinában. Ezzel a Nagy Britannia lényegében kiállt a cionisták törekvései mellett. /És azóta, különösen pedig a második világháború óta egyre többen és többen követik a brit példát./ Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a Balfour-deklaráció fordulatot jelentett a brit kormány politikájában. Korábban ugyanis az angolok nemzeti érdekeikre nézve hátrányosnak gondolták a zsidók palesztinai bevándorlását. Miután azonban az antant győzelem a háborúban elérhető közelségbe került, a britek gondolkodóba estek. Rájöttek, hogy egy közös angol-francia hegemónia a felosztott Török Birodalom romjain, nem kedvező a számukra. Különösen káros lehet a franciákkal közösködni Palesztinában, amely oly közel van a féltve őrzött Szuezi-csatornához - gondolták. Ekkoriban 300 ezer brit katona tartózkodott a csatorna környékén, ráadásul az egyelőre még mindig a Török Birodalom fennhatósága alatt álló Szíria ellen nagyszabású hadművelet előkészületei is folytak. Lloyd George miniszterelnök ezért úgy döntött: ha törik, ha szakad, Palesztina angol befolyás alatt marad. Éspedig a cionisták segítségével, akik megfelelő szövetségesnek tűntek. Londonban azt remélték, Palesztinába beáramló zsidóság a brit gyarmati érdekek feltétlen védelmezője lesz a térségben.

A brit kormány álláspontjának változása mögött azonban meghúzódik egy másik megfontolás is. 1917-ben még teljes erővel tombolt a háború, és az angolok az Amerikában már akkor is roppant befolyásos zsidó közösség révén szerették volna a háborúba belerángatni az USA-t. Sőt, egyes feltételezések szerint az is megfordult a fejükben, hogy a „zsidó nemzeti otthon” felcsillantásával az Oroszországban egyre nagyobb hatalomnak számító bolsevikok zsidó vezetőit is sikerül rábírni a háború folytatására. /Hiszen mint tudjuk, a bolsevikok azt hirdették, ha uralomra jutnak, kiléptetik az antant oldalán álló Oroszországot a háborúból./ Mi több, ismerve a németek és a bolsevikok közötti meglehetősen szoros kapcsolatokat, Londonban szerették volna elkerülni, hogy esetleg a németek ígérjék meg a cionistáknak a palesztinai zsidó állam létrehozását. Ezért sürgősen lépniük kellett. Arthur Balfour tehát megírta nevezetes /a palesztinok számára végzetes/ levelét. Vagyis, mint látjuk, a nagyhatalmak versengtek a zsidóság kegyeiért. Anglia lépett először. Egyébként úgy Lloyd George miniszterelnök, mint Balfour külügyminiszter hívő kereszténynek vallotta magát – illetve keresztény cionistáknak nevezhetők, akik komoly vallási jelentőséget tulajdonítottak a zsidó állam helyreállításának. /Egyes bibliai jövendölések szerint ugyanis Jézus Krisztus második eljövetelét meg kell előznie a zsidók visszatérésének őseik földjére. Legalábbis ezt hirdetik a keresztény cionisták./

A tárgyalások már 1917 nyarán megindultak a cionisták és az brit Külügyminisztérium között. Balfour november 2-i levele lényegében a világ tudtára adta a megállapodás tényét. Igaz, a deklarációban szerepel a következő mondat is: „Semmi olyasmi nem fog történni, ami sértené a Palesztinában élő nem zsidó népek vallási és polgári jogait.” Ezt a kijelentést azonban sem a britek, sem a cionisták nem vették komolyan. Szép lassan megkezdődött a palesztin lakosság kiszorítása szülőföldjéről. Amikor pedig Izrael állam megalakult, majd 800 ezer palesztint űztek el hazájából. Ők illetve leszármazottai pedig a mai napig nem térhettek haza. Izrael újabb és újabb területeket foglalt el, amelyek jó részét ma is megszállás alatt tartja. A Balfour-deklaráció persze nem tett említést a határokról. Kettős célja volt: egyrészt maguk mellé kívánták állítani a világ zsidóságát a központi hatalmak elleni háborúban, másrészt a győzelem után biztosítani kívánták a Brit Birodalom érdekeit a Közel-Keleten. Nos, kétségtelen, a világ zsidósága szívvel-lélekkel az antant mellé állt: sikerült az Egyesült Államokat beléptetni a háborúba /ami kevéssé volt amerikai érdek/, hatalmas pénzeket mozgósítottak az antant háború erőfeszítései érdekében, a Németországban és a Monarchiában élő zsidóság pedig sztrájkokkal, bojkottal, pacifista és kommunista szervezetek létrehozásával és hatalmas sajtókampánnyal igyekezett szétzilálni a központi hatalmak belső rendjét. Sikerült is a közvéleményt úgy a Monarchiában, mint Németországban a háború ellen hangolniuk. Mindkét államban forradalom tört ki. Ez volt hát az a bizonyos „hátba döfés”, amiről oly sok szó esett a háború után. A németországi és Monarchia zsidóságának ez a látványos pálfordulása és átállása /árulása/ vezetett azután a zsidóellenes érzelmek hihetetlen fölerősödéséhez. Ebben rejlik Hitler nemzetiszocialista pártja sikerének is a legfőbb titka. Viszont ami reménykeltő: a Brit Birodalom, amely /mint minden más birodalom/ gyalázatos módon sakkozott népekkel uralma fenntartása érdekében, mára már nincsen sehol.

 Zábori László