vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.16. 

Szeretetből szenvedni

A zalaegerszeg-kertvárosi templomban november 8-án, az esti szentmise után Kapiller Ferenc mutatta be Kováts Ferenc gencsapáti káplánról szóló könyvét. A könyvbemutatón a hívek mellett részt vettek a civil és politikai szervezetek képviselői, a családtagok és egykori iskolatársak.

A mártírsorsú káplán élete Zalaegerszegen indult, és földi szakasza szintén Zalaegerszegen fejeződött be. Kováts Ferenc az Örök Főpaphoz, Jézus Krisztushoz és egyházához mindvégig hűséges áldozópap volt. Hitvalló élete, jellemének szilárdsága dühítette az egyház- és emberellenes diktatúra embereit. Az elszenvedett súlyos fizikai bántalmazások hozzájárultak korai, 26 éves korában bekövetkezett halálához.

„Kováts Ferenc gencsapáti káplán története a XX. század ötvenes éveinek magyar életébe világít bele, a korabeli egyházellenes politika machinációit, a papi hivatás nehézségeit, a vallás gyakorlásának megnehezített viszonyait, sőt a gyakorta üldözött hívek korabeli világát is megismerhetjük. A könyv nagyobbik része annak a lelki naplónak az idézése, melyet ő írt teológusként az ötvenes évek elején, illetve azoknak a prédikációknak a szemelvényei, amelyeket 1956 - 1958 között mondott híveinek ’áldozópapként’, ahogy önmagát nevezte." – olvasható a könyv előszavában.

A könyvbemutató kezdetén Bodorkós Imre káplán a tanúságtétel teológiai hátteréről szólt. Utalt II. János Pál pápa Tertio millennio adveniente kezdetű apostoli levelére is: a helyi egyházaknak őrizniük és ápolniuk kell a tanúságtevők emlékét. Az atya két korabeli, eddig nem ismert dokumentumot is bemutatott a szerzőnek és a hallgatóságnak. Ezután Gyurácz Ferenc szólt a könyv kiadásának vonatkozásairól, majd a szerző, Kapiller Ferenc mutatta be művét, ismertetve a leendő olvasókkal a mű lelki hátterét.

 (Forrás:Magyar Kurír)