vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.16. 

Felemás fellebbezés

A hágai ügyészség benyújtotta fellebbezését a "vukovári hármasként" ismert három egykori JNH-tiszt ügyében. Mint ismeretes, az Ovčara birtokon elkövetett mészárlás miatt a törvényszék Mile Mrkšićre 20, Veselin Šljivančaninra pedig öt év börtönt rótt ki, Miroslav Radićot pedig felmentette, ami komoly felzúdulást váltott ki Horvátországban. A bíróság megállapítása szerint a Vukovár melletti mezőgazdasági birtokon nem polgári személyeket gyilkoltak meg, hanem hadifoglyokat, akiket a vukovári kórházból hurcoltak el.

Most az ügyészség fellebbezett, de csak az első két tiszt ügyében. Radićot kihagyták, mert indokolásuk szerint az ő esetében kevés esélyt láttak a sikerre.

"Miután az ügyészség részletesen áttanulmányozta az ítéletet, Miroslav Radić esetét úgy ítélte meg, nincs esély a változásra, ezért nem fellebbezett" - nyilatkozta Olga Kavran, az ügyészség szóvivője. Részletesebb magyarázatot nem volt hajlandó adni, így nem kommentálta azokat a találgatásokat sem, amelyek szerint ebben az esetben a teljes ítélet hatályon kívül helyezését kellett volna kérni, vagyis teljesen új pert. Így azonban nem kell perújrafelvételt kezdeményezni, csupán a két tiszt ítéletének a megmásítását lehet kérni.

Ivo Sanader kormányfő, mint mondta, meglepődött a döntésen, ezért bejelentette, hogy Horvátország eljárást indít Radić ügyében. "Ha nem akar Hága ítélkezni, majd megteszi ezt Horvátország" - mondta. Davor Petričević Eszék megyei ügyész a minap Hágában járt, ahol mintegy 2500 oldalnyi anyagot vett át, amelyek az Eszék környéki bűncselekményekre vonatkoznak. Tette ezt annak ellenére, hogy a horvát bíróságok nem ítélkezhetnek Radić felett olyan ügyben, amelyben Hága felmentette. Az ügyész, mint mondta, másik ügyben indít eljárást, amelyben szerinte a volt JNH-tisztet szintén felelősség terheli.

(Képünkön a vukovári áldozatok sírkeresztjei.)

 (Forrás: Új Magyar Képes Újság)