vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.16. 

Botrány a kuratóriumban

Botrányos mondatok hangzottak el a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány szeptemberi kuratóriumi ülésén. Tordai Péter alelnököt minősíthetetlen kijelentései után többen lemondásra szólították fel, ennek ellenére továbbra is a testület vezetőségében van. A minisztérium kuratóriumi delegáltja az eset óta benyújtotta lemondását, nem hajlandó Tordaival együtt dolgozni. Az alapítványt felügyelő Oktatási és Kulturális Minisztérium még nem lépett az ügyben.

Botrányosan zárult a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány szeptemberi ülése. A szervezet pályázati összegek kiosztásáról döntött, ezek között szerepelt a Sessler György által előterjesztett javaslat is, e szerint az alapítvány százmilliós támogatását kérte a zsidó kórház fejlesztésére. A felvetést végül többségi szavazással elutasították. Ez után Sessler György felszólalását félbeszakítva Tordai Péter, a kuratórium alelnöke – a Mazsihisz korábbi alelnökének neve legutóbb a Síp utcai bérházak tulajdonjoga kapcsán vetődött fel, az ingatlanokat később egy spanyol cégnek adta tovább – elkezdett kiabálni, gazembernek, hazugnak nevezte, veréssel fenyegette Sesslert, majd felszólította, hogy egy testrészét tegye ki az asztalra, hogy zsidóságát ellenőrizni tudja.

 Molnár József, az Oktatási és Kulturális Minisztérium által delegált kurátora az eset után néhány nappal e-mailben jelentette be lemondását, közölve, hogy az ilyen kijelentések nem méltók egy állami közalapítványhoz, valamint kérte, hogy Tordai Péter mondjon le tisztségéről. "Tordai Péter kijelentése a vészkorszakot idézte, akkor vetették alá az embereket ilyen ellenőrzéseknek. Ezek a mondatok a kormány alapította közalapítvány ülésén hangzottak el, és ez nem maradhat szankció nélkül. Az alelnök helyében, lemondásom után, megbánásom jeleként, egy hónapig takarítanám a Kozma utcai temetőt, vagy jelentősebb adománnyal járulnék hozzá a munkaszolgálatosok emlékművének költségeihez" – mondta Molnár József.

 A kuratórium társelnöke, Eliezer Gilad szintén csatlakozott az állam által delegált kurátor véleményéhez. "Levelet írtam Hiller Istvánnak, az alapítvány munkáját felügyelő minisztérium vezetőjének. Ebben leírtam, hogy az egyetlen elfogadható lépés, ha Tordai Péter önként lemond pozíciójáról, vagy a tárca lép az ügy rendezése érdekében" – mondta lapunknak Izraelből Eliezer Gilad.

 Sessler György 1944. november 30-án a budapesti gettóban született. A kuratóriumban a magyarországi holokauszttúlélők érdekeit képviseli hivatalosan. "Javaslatommal mindössze a szociálisan rászoruló holokauszttúlélők kórházi ellátását szerettem volna könnyebbé tenni. Az alelnök szavai után hetekig sokkban voltam, bírósági útra sem tereltem az ügyet. Ezek a mondatok, amelyek elhagyták Tordai Péter száját, megmagyarázhatatlanok. A minisztérium ez idáig még nem lépett az ügyben, pedig több levelet is kapott az ominózus kijelentések miatt" – mondta a Magyar Hírlapnak Sessler György.

 "Az ilyen hangnem és az emögött lévő gondolatiság a közéletben sehol sem megengedhető" – mondta az ügyről Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke.

 A minisztérium ez idáig még nem lépett az ügyben, Tordai Péter pedig nem mondott le. Az alelnököt lapzártánkig nem sikerült elérni.

 (forrás: Magyar Hírlap)