vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.16. 

Diverziókeltés zajlik Tőkés László ellen

Szilágyi Zsolt – Tőkés László független jelölt választási kampányának irányítójaként hogyan tekint vissza az elmúlt hetekre?

 – Számunkra nagyon bíztató, hogy Tőkés Lászlót az elmúlt időszakban mindenhol telt ház fogadta. Az emberek örülnek annak, hogy a püspök úrra lehet szavazni. Sokak számára világos, hogy Tőkés László olyan értékrendet jelenít meg, amely régóta hiányzik az erdélyi magyar politikában, és bíznak benne, hogy vissza tudja adni az erdélyi magyar politika hitelét. A kampány azonban nem halad zökkenőmentesen, hiszen kezdettől fogva fel voltunk készülve a támadásokra, ezek, pedig be is indultak. A kampány elején bejelentettük: számítunk arra, hogy nemcsak Tőkés Lászlót, hanem Orbán Viktort is megpróbálják lejáratni.

Nagyon szomorú számomra, hogy Orbán Viktor október 6-i, nagyváradi látogatását az együttünneplés után a román politikai életből csak az RMDSZ támadta meg. Ezt a lejárató kampányt, úgy látom, folytatják. Meglehet, amiatt, hogy tanácsokat kapnak olyan magyarországi politikai köröktől, akik nem Orbán Viktornak, hanem a másik oldalnak készítették a kampányát. Az a mód, ahogyan Frunda György a marosvásárhelyi Népújságban Orbán Viktort támadja, azt mutatja, az RMDSZ azok ellen folytatja kommunikációs háborúját, azokat akarja ellehetetleníteni, akik Kárpát-medencei nemzeti összérdekben gondolkoznak, és tovább akarják vinni a határokon átívelő nemzetegyesítés eszméjét. A negatív kampány nemcsak a sajtóban folytatódik. Több visszajelzés szerint nagy nyomással próbálják megfélemlíteni és ellehetetleníteni a Tőkés László által képviselt ügy támogatóit. Közismert eset, mégis fontos újra elmondani, hogy a Maros megyei Ernyében az RMDSZ-es polgármester megfenyegette a helyi refomátus lelkészt, hogy bezáratja a templomot, és áthelyezteti a papot. Túl azon, hogy ehhez sem joga, sem hatásköre nincs, itt maga a jelenség riasztó: 17 évvel a rendszerválás után az egypártrendszer állapotában oda jutottunk, hogy magyar politikusok fenyegetik meg egyházi vezetőinket, a helyi lelkészeket. Ezt nem szabad engednünk! Világosan ki kell mondani, hogy az erdélyi magyarság félelem nélkül, demokráciában, szabadságban akar élni, ahol az embereknek joguk van a szabad véleménynyilvánításhoz. Nem tudom, hogy Frunda György Maros megyei szenátor milyen kapcsolatban áll a nagyernyei RMDSZ-es polgármesterrel. Sokat mond, hogy egy ilyen eset Maros megyében történik meg. Nem tartanám kizártnak, ha kiderülni: olyan hely működik RMDSZ-berkekben, ahol a negatív kampánnyal, a megfélemlítéssel, a diverziókeltéssel foglalkoznak. A kampány kezdetekor kiderült, hogy az RMDSZ tárgyalási szándéka a nyáron nem volt őszinte: már akkor készítették a negatív kampányt és a Tőkés László lejáratását célzó háttéranyagokat, amikor még az RMDSZ vezetőségének sajtóbeli nyilatkozatai szerint a megegyezésre törekedtek.

– Toró T. Tibor néhány héttel ezelőtt törvénymódosítást terjesztett elő arról, hogy független jelölt is küldhessen megfigyelőket, urnabiztosokat a választásra. Ezt az RMDSZ-szel karöltve a pártok leszavazták. Ilyen körülmények között a Tőkés László részéről hogyan ellenőrizhető a választás tisztasága?

– Az RMDSZ által is megszavazott választási törvény egyedül az egyéni jelöltnek nem ad lehetőséget urnabiztosok küldésére. Mi az Európa Parlamenthez és az Európa Parlamentben működő politikai frakciókhoz fordultunk azért, hogy felhívjuk a figyelmet: Romániában fennáll a választási csalás lehetősége. Nehezen lehet demokratikusnak, szabadnak és korrektnek nevezni azokat a választásokat, ahol a választáson induló valamelyik félnek nem adatik meg a választások ellenőrzési joga. Még mindig abban reménykedünk, hogy Bukarest elfogad olyan módosítást, amely lehetővé teszi a Tőkés Lászlót támogatóknak is, hogy saját nevünkben küldhessünk megfigyelőket. Amennyiben ez nem sikerül, nyílván meg fogjuk keresni a törvényes lehetőségeket, hogy urnabiztosaink mégis ott legyenek a választásokon. Az a fontos, hogy mindenhol legyen elég ember, és mindenhol odafigyeljenek a választások tisztaságát befolyásoló minden olyan próbálkozásra, amely torzíthatja a szavazások eredményét. Jó jelek is vannak! Néhány héttel ezelőtt a gyergyószentmiklósi fórumon egy helyi RMDSZ-vezető, Petres Sándor, a megyei tanács alelnöke a nyilvánosság előtt vállalta, hogy Hargita megyében az RMDSZ nem akar csalni, és nem készülnek arra, hogy valami fondorlattal megmásítsák az emberek akaratát. Ez nyílván fontos jelzés Hargita megyéből. Ott talán érzik, hogy az emberek félelme nagy, emiatt sokan tartanak a választási csalástól. Más megyéből még nem kaptunk hasonló RMDSZ-nyilatkozatokat.

– Mit üzenne Tőkés László választóinak?

-Az emberek örülnek annak, hogy Tőkés László megmentheti a brüsszeli erdélyi magyar képviseletet. Tőkés László egyetlen egyéni jelöltként csak 2,8 százalék szavazatot kell, hogy összegyűjtsön, míg minden más listának 5 százalékra van szüksége. Aki biztos helyre akarja szavazatát leadni, az Tőkés Lászlóra fog szavazni.

 

(Forrás: Erdélyi Napló, 46. szám)