vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.25. 

A horvát püspökök levele a közelgő parlamenti választások alkalmából

 „Horvátország fejlődése olyan alapvető mértékű, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozása konkréttá és kézzelfoghatóvá vált” – áll az Európai Bizottságnak a bővítéssel kapcsolatban kiadott új jelentésében. Az országban november 25-én kerül sor a parlamenti választásokra. Ezzel kapcsolatban a püspöki konferencia lelkipásztori levelet adott ki, amelyben hangsúlyozza, hogy történelmi válaszút előtt áll az ország az európai integráció és egy olyan jogrendszer kialakítása terén, amely hosszú távra meghatározza majd a társadalmi fejlődést és a társadalmi értékek irányvonalát.

 A szavazást illetően a horvát főpásztorok a lelkiismeretre és az erkölcsi felelősségre hívják fel a figyelmet. Bátorítják továbbá mindazokat, akik tehetséget éreznek magukban, de különösen a fiatalokat, hogy szenteljék magukat a politikai életnek annak tudatában, hogy ez méltó módja a nemzet szolgálatának. Az igazi demokráciáról a püspökök úgy fogalmaznak, hogy az az értékek – az emberi méltóság, az emberi jogok és a közjó – tiszteletben tartásából, valamint azoknak a célkitűzéseknek és kritériumoknak az elfogadásából áll, amelyek egy egészséges politikai élet megszervezéséhez szükségesek.

 Marin Srakic püspök (képen) , a horvát püspöki konferencia új elnöke egy zágrábi napilapnak adott nyilatkozatában az országot érintő jelenlegi fontos kérdésekről szólt. Többek között kiemelte a család válságát, az egyház küldetését, a kommunista mentalitás jelenlétét a horvát társadalomban. A belpolitikával kapcsolatban rámutatott, hogy újra kell fogalmazni azokat a programokat, amelyek elősegítik a gazdasági fejlődést, és amelyek megváltoztatják a régi beidegződésekre alapuló, az anyagi javak iránti felelőtlen mentalitást. A horvát főpásztor hangsúlyozta továbbá a tulajdonhoz jutás egyenlő feltételeinek és a tulajdon felelős kezelésének előmozdítását.

 (forrás: Vatikáni Rádió)