vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.25. 

Nagyvárad, Marosvásárhely – nem lesz utcanév magyarul?

 „Nem szerelték fel a kétnyelvű utcanévtáblákat, és valószínű, hogy amíg a jelenlegi polgármester van funkcióban, nem is fogják” – jelentette ki a Krónikának Biró Rozália nagyváradi alpolgármester. A helyi tanács tavaly szeptemberben határozott arról, hogy a táblákra az utca román neve mellé a tér, utca, sugárút magyar felirat is felkerül. Az eredeti, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) helyi szervezete által javasolt elképzelés szerint – amelyet az RMDSZ-frakció terjesztett be és támogatott – a plaketteken az utcák régi magyar neve is szerepelt volna. A román tanácsosok azonban csak a már említett változatot voltak hajlandók megszavazni. Az önkormányzat azonban ezt a határozatot sem ültette gyakorlatba.

Petru Filip polgármester a Krónikának beismerte: nem történt „nagy dolog” az ügyben. „Nem foglalkoztunk vele, mert nincs sok olyan város Romániában, ahol magyar feliratok lennének. Nem akartuk, hogy ez konfliktust szüljön, amire eddig Nagyváradon nem volt példa, és nem is hiányzik – fogalmazott Filip. – Szatmárnémetiben sincsenek magyar feliratok az utcanévtáblákon, pedig ott RMDSZ-es polgármester van. Ott mért nincsenek?” A jövőre vonatkozóan kifejtette: a tanácsnak jóvá kell hagynia a táblák grafikai megjelenítését is, tudtával a műszaki igazgatóság 2-3 hónapja tárgyalt erről.

Biró Rozália viszont úgy véli, csak akkor történhet előrelépés, ha Petru Filip – aki EP-képviselőjelöltként befutóhelyen szerepel a Demokrata Párt listáján – bejut az EP-be. „Ha a tanács titkos szavazással engem választ, én leszek a polgármester, akkor megoldódik az ügy. Ha a másik alpolgármester (a demokrata párti Mihai Groza – szerk. megj.) mellett dönt, akkor nem tudom, mi lesz” – mondta. Hozzátette: ha ő kerül a polgármesteri székbe, egy hónapon belül elkezdődhet a kétnyelvű táblák felszerelése. A 700 utcanévtáblából előbb a központban lévőket cserélnék ki, és az újakon a város címere is szerepelne.

Az EMI már többször is megkereste az önkormányzatot az ügyben – nyilatkozta a Krónikának Barta Béla alelnök. „Nem válaszoltak a kérdéseinkre, és amikor időpontot kértünk, egyszerűen leráztak” – fogalmazott. Barta szerint az EMI az EP-választások miatt „jegelte” a táblaügyet, de hamarosan újra felhívja a közvélemény figyelmét erre. Végére ért ugyanis az az aláírás-gyűjtési akció, amelynek során ahhoz kérték a lakosság támogatását, hogy a város főtere a jelenlegi Unirii helyett újra Szent László király nevét viselje. „Több ezer aláírás gyűlt össze, két héten belül benyújtjuk ezeket az RMDSZ-frakciónak, hogy terjessze a tanács elé” – mondta az alelnök.

Biró Rozália kérdésünkre megerősítette: az RMDSZ-frakció felvállalja az ügyet, de szerinte kevés a valószínűsége, hogy a tanács elfogadja a javaslatot. „A húsz román tanácsos nemmel, a 7 magyar természetesen igennel fog szavazni” – vélte.

Eközben a marosvásárhelyi magyar nemzetiségű önkormányzati képviselők azért küzdenek, hogy álljon le az utcanévtáblák lecserélése. A polgármesteri hivatal megbízottjai mintegy tíz nappal ezelőtt kezdték el az új feliratok kihelyezését, amelyeken románul és magyarul is feltüntetik az utca, tér, sétány megnevezést, azonban a név csupán az állam nyelvén jelenik meg, például a „Piaţa Trandafirilor tér” szerepel. Az új típusú feliratokat egy elfogadott tanácsi határozat következtében helyezték ki. Ezen határozat, amelyet még múlt hónapban fogadott el a testület, az utcanevek pontos román és magyar nyelvű lajstromát is tartalmazza. Ennek ellenére mégsem szerepel a táblákon az utca nevének magyar megfelelője. Bakos Levente, a fordításokkal megbízott alpolgármester, amikor tudomást szerzett a történtekről, kérdőre vonta a városháza illetékesét, aki azt válaszolta, hogy ő alkotmányosan és törvényesen járt el. „Valójában a közlekedési törvényre hivatkozott, de ugyanakkor belátta, hogy az utasítást Dorin Florea polgármestertől kapta” – nyilatkozta lapunknak Bakos. A város polgármestere, a demokrata párti Florea többször is a valós kétnyelvűség ellen foglalt állást, mondván, hogy semmi kifogása a tér vagy utca szavak ellen, viszont ezeknek csakis egyetlen, hivatalos megnevezésük lehet. „A hónap végén újabb határozatot fogadtatunk el, amely majd tartalmazza a táblák pontos méretét, tartalmát és kinézését, és akkor a polgármester sem akadályozhatja meg a valós kétnyelvűséget” – fogalmazott Bakos.

(Alsó képünk illusztráció – sajnos.)

 (Forrás: kronika.ro)