vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.30. 

Kass János művei a Koller Galériában

A Kossuth-díjas alkotó kiállítása 2007. december 9-éig tekinthető meg. (Budapest, I. ker. Táncsics Mihály u. 5.)

Immár több mint félévszázada működik a Koller György alapította intézmény, mely több bemutató helyiségnél, híd a mesterművek és a közönség, fontos áteresz főváros és a külföld között. A Galériában bemutatkozott Amerigo Tot, Boros Miklós, Varga Imre, Melocco Miklós, Csíkszentmihályi Róbert, Barcsay Jenő, Szalay Lajos és még sokan képzőművészetünk kiválóságai közül, és ki-ki hátrahagyott e muzeális műhelynek egy-egy állandó műtárgyat, melyekkel az udvarban, a falakon és az építészetileg ötletesen szerkesztett termekben, folyosókon, a tér több szintjén találkozhatunk.

Kass János most nyolcvan éves. Jubileuma és művészetének kimagasló minősége egyaránt hitelesíti bemutatkozását. Fölrázóak Madách illusztrációi. Nem az első a sorban, akik rajzokkal kísérték Az ember tragédiáját”, az indítást Zichy Mihály bravúros sorozata képviseli. Többen következtek utána, legutóbb Réti Zoltán albuma jelentett igényes képi hozzászólást Madách remekművéhez. Kass János e megoldásoknál is továbblépett. Ő nemcsak ábrázolja, nemcsak kíséri a Tragédia jeleneteit, hanem azok lényegét kutatja, értelmezi. A história és Madách lehetőséget biztosít számára, hogy a századok sajátos mentalitását, azok összefüggéseit és különlegességeit tartalmazza. Az emberi élet egységét és eltéréseit. A paradicsomi jelenetek közül kiemelkedik az, ahol teret ad az altamirai barlangrajz bölényalakjának és az afrikai ősemberi rajzolatoknak.

A Psalmus Hungaricus forrása Kecskeméti Vég Mihály veretes szövege a XVI. századból, mely zenei remekművé növekedett Kodály Zoltán közvetítésével. Ezt a kincset gondozza, fejleszti tovább Kass János grafikai ciklusa. Méltóan Kecskeméti Vég Mihály zsoltárfordításaihoz és Kodály muzsikájához. Rajzi fegyelem és profetikus erő szabadul fel az érzékenyen erőteljes figurákból. A kettősség ezen egysége tárulkozik föl azon rézkarcaiban is, melyekkel Hamlet titkát és törvényét elemzi, Shakespeare számunkra indítványozott legfontosabb üzenetét.

Bartók kultúránk nem teljesen felfedezett kincse. A zeneértők már birtokolják, de a sokaság még tétovázik a mű hallgatása közben. Kass János rajzaival, szitanyomataival siet az Ő segítségükre, hogy egyre többen érezhessék Bartók alkotásának szépségigazságát.

Példán ökonómia jellemzi bibliai rézkarcait. Ezékiel próféta könyvéből rátalál a cédrusfára, és Csontváryhoz hasonlóan Ő is ünnepli a maga sajátos eszközeivel.

Életművére figyelve tárgyilagosan kijelenthető, hogy évtizedek alkotó tevékenysége elejétől máig kifogástalan, ez a hiánytalanság művészi képességeiből és szigorú emberi erkölcséből egyenesen következik.

E rajzi magaslaton elmélkedve kimagasló az, ahogy tetten éri Assisi Szent Ferenc jóságban megdönthetetlen lényegét, és Szent Antal megkísértésben nemcsak fölzárkózik Flaubert novellájához, hanem új elemeket tár fel az ember, minden ember összetett lényegéből.

Értékes képi kirándulása: szobrai. A fejre, az emberi fejekre koncentrál, finoman sűrít és integrál egyszerre.

A Koller Galéria vállalásához hűen ezúttal is jó szolgálatot tett e különös rajzírás jól rendezett, áttekinthető, világos és szinte teljes bemutatásával.

 Losonci Miklós