vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.30. 

Miért nem képes áttörni az egyház a kommunikáció falait?

November 24-én került sor a Református Közéleti és Kulturális Központ (RKKK) szervezésében az értelmiségi gyülekezeti munkatársak IV. találkozójára. A címből is kiviláglik, ezúttal a médiát és az egyház viszonyt boncolgatták neves előadók segítségével: Széles Gábor, Révész T. Mihály, Borókai Gábor.

A délelőtt áhítattal kezdődött, melyet Kókai Nagy Viktor az RKKK megbízott igazgatója tartott. Máté evangéliumából választott egy részt, azt amikor Jézus azt mondja a bénának: Kelj fel és járj!(Mt2,1-12). Jézus itt ferde tükröt tart elénk a jelenkor problémájáról, a szenzációhajhászásról. A felszínen csak azt látszik a béna jár, és nem a lényeg, hogy Jézus feltámadt és ezáltal bocsánatot nyerhetünk.

Nagy Sándor az egyház világi elnöke felvázolta a tényeket. Miközben a lakosság 16%-a református, a sajtóban minimálisan jelenik meg. Heti egy-egy órát kap országos tv-ben, rádióban. A református egyház nem rendelkezik országos lefedettségű tv-vel vagy rádióval, csak területi szintűvel. Fontos, hogy az adott lehetőségeket jól, a saját és a külvilág számára is építő módon használja fel.

Széles Gábor médiatulajdonos a magyarországi média jelenéről és jövőjéről beszélt, arról miért tartotta fontosnak, hogy elindítsa a saját "médiabirodalmát." Úgy érezte, rossz irányba haladnak a dolgok, vissza kell fordítani azt. Nagy az egyensúlytalanság jobb és bal oldal között, de vannak jelek, amik arra utalnak, hogyha valami az egyik oldalon megjelenik, a másik is foglalkozni kezd vele. Jó lenne, ha a média elérne olyan színvonalat, hogy nemzetközi szinten is elfogadottá váljon, ha lenne benne igazi magyar tartalom, magyar többlet, amire mindenki felkapná a fejét. Fontos, hogy értéket sugározzon. Az egyháznak is nagy feladata van ebben. Meg kell értenie, nem hallgathat. Ha veszély van, akár politikai, akár kulturális, akár morális, akkor szólnia kell, még akkor is, ha esetleg ingoványos talajra tévedhet közben. Ne az istentiszteleteket akarja megjeleníteni tv-ben, rádióban. Az a nagyközönségnek semmit nem fog mondani, nem tudja formálni vele a közgondolkodást.

Révész T. Mihály az ORTT volt elnöke, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára 2 olyan példát hozott a televízióból, ahol megjelent az egyház. Az egyik esetben azon csámcsogtak, mik meg nem történhetnek egy egyházi rendezvényen: a kiskorúak ihatnak, cigarettázhatnak. A másik esetben reklámként jelent meg a Biblia. Révész T. Mihály nem érti, mi volt a motiváció ezekben az esetekben. Valószínű, ha ezek megjelenhettek, nemcsak a médiában, de a lelkekben is nagy a baj. Helyre kell állítani az értékrendet. Fel kell hívni a figyelmet arra, mi az igazán színvonalas.

A rövid szünet előtt Galsi Árpád a Kálvin kiadó helyettes vezetőjének könyvbemutatóját hallhattuk. A "Boldog, aki olvassa - Ötlettár" című művet mutatta be.

A röpke pihenő után Borókai Gábor a Heti válasz főszerkesztője a vallástalanság címmel tartott előadást. Ahogy látja mindennek a helyére a média került, az adja a mintát, és nem az egyház, nem a tanár, nem a szülő. A fogyasztói világ a médiát is kiszolgáltatottá tette. Ha valaki hosszabban beszél, mint a reklám, nem figyelnek rá. Ha valaki nem a közönsége nyelvén beszél, olyan mintha kínaiul szólna egy magyar csatornán. Meg kell tanulni a média nyelvezetét, gondolatvilágát. Luther Márton kapun kívülre szögezte ki pontjait, mert nemcsak a saját közegéhez akart szólni. Nyitni akart. Az egyház baja az, hogy csak a sajátjaihoz akar szólni, csak a saját nyelvét. Ezzel nem fog tudni megszólalni mások előtt. Néma marad az üzenete.

Végül Pásztory Ádám a református egyház világi kommunikációjának felelőse foglalta össze, hol tart most az egyház kommunikációja. Jó példaként az 1%-os kampányt említette meg. A kampány nagyrészt interneten folyt. Az eredmény: sokkal több felajánló, mint előző években. Haladni kell a korral, kihasználni a lehetőségeket. Ha majd a külvilág is el tudja mondani, kik azok a reformátusok és hiteles képet adnak rólunk, munkásságunkról, hitünkről, akkor dolgoztunk jól, akkor jelentünk meg jól a médiában. De addig még számos küzdelem vár ránk. Első lépésben a helyi közösségünkben kell elkezdenünk az építkezést.

 (forrás: reformatus.hu)