vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.30. 

Újra napirenden a vízlépcső

Szlovákia nyomást akar gyakorolni Magyarországra, hogy az 1977-es államközi szerződésnek megfelelően fejezze be a dunai vízlépcsőt, vagyis építse meg Nagymarosnál a duzzasztóművet. Az illetekések elkészültek a szlovák oldalon keletkezett károk feltérképezésével, amit a környezetvédelmi tárca számszerűsíteni fog. Ezt követően kétoldalú tárgyalást kezdeményeznek. „Nem vezetnek eredményre a szakértői szintű 10 éve tartó kormányközi egyeztetések” – állítja Gabriel Jenčík. A bősi vízlépcső kormánybiztosa szerint a problémák többsége a hágai nemzetközi törvényszék ítéletének eltérő értelmezésében gyökeredzik.

Magyarország úgy gondolja, a végzés mentesítette őt a nagymarosi vízlépcső megépítése alól és meg van győződve arról, hogy joga van bizonyos kiváltságokra, amiért szomszédja előzetes egyeztetések nélkül döntött az úgynevezett C variáns – a dunacsúnyi duzzasztó és a vízi erőmű egyoldalú megépítése mellett. A szlovák környezetvédelmi minisztérium szerint ez óriási tévedés. A károk ugyanis Szlovákiát érték, az 1977-es szerződés be nem tartása miatt és nem is akármilyenek. A szaktárca ezeket hamarosan papírra veti és kormány elé terjeszti. Dušan Muňko államtitkár szerint szégyen, hogy 8 évig szinte semmi sem történt, ami részben a magyar pártból származó ex-környezetvédelmi miniszter, Miklós László felelőssége.

Miklós elutasítja a kritikát, mert a bősi vízlépcső kormánybiztosa nem ő volt, hanem Kocinger, s ebből kifolyólag miniszterként csak azzal tudott foglalkozni, ami a környezetvédelemet illeti. Viszont minisztersége idején állandó kapcsolatban volt magyar kollégáival. Miklós szerint az egyik fő probléma volt az is, hogy miniszterkedésének ideje alatt öt magyarországi kollégáját váltottak le, s mire az új miniszter megismerkedett volna a problémakörrel, addigra már leváltották.

 (Forrás: Pátria, felvidek.ma)