vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.30. 

Kóka listája

Aligha ismeretlen bárki számára is a terv, mely szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) újabb 38 vasútvonal megszűntetésén munkálkodik. Ez a hír önmagában már nem is hír, hiszen a korábbi két kétórás, illetve az éppen e héten megtartott hatórás figyelmeztető sztrájk éppen ennek kapcsán zajlott le. Hogy milyen eredménnyel, az még a jövő zenéje, ám akkor is örömmel állapítható meg, hogy – mint azt egy korábbi vasutas írásunkban is jeleztük – ébredeznek a vasúti dolgozók, és végre valahára megpróbálnak hatékonyan fellépni és saját kezükbe venni a sorsukat.

Amennyire sok cikk, interjú és riport foglalkozik a „szárnyvonalként” aposztrofált vasúti viszonylatok megszűntetésével, annál kevesebb elemző írás jelenik meg a témában. Pedig elsősorban ezek révén nyerhetnénk betekintést abba, milyen veszedelmes lépésre készül a GKM. Ezt a hiányt szeretnénk most pótolni.

Első lépésként érdemes alaposan megvizsgálni a „kipécézett” 38 vonal elhelyezkedését. Miután a halálra ítélt vonalak listáját a vasútállomások, pályaudvarok környékén maguk a vasutasok is osztogatják, illetve a GKM honlapján is hozzáférhető, így könnyű a dolgunk, hiszen teljes és hiteles felsorolásból dolgozhatunk. Látható, hogy összesen 1560(!) kilométernyi vonalhosszt érintene a döntés, és a 38 – jelenleg még működő – vonalból lényegében az egész ország területére jut legalább egy-kettő. Azaz a terv megvalósulása esetén valamennyi országrész érintetté válik, különbség legfeljebb csak abban van, hogy mely területek szenvednek majd nagyobb csapást!

Kiindulási alapnak vehetjük a Dunát, mint választóvonalat. A 38 vonalból 11 esik a Dunántúlra. A komárom-esztergom-megyei, duna-parti iparvidék fontos vasútvonala, az Esztergomot Almásfüzítővel összekötő vonal éppúgy Kóka miniszter halállistáján van, mint a Székesfehérvár-Komárom, a Körmend-Zalalövő, a Hegyeshalom-Csorna, a Pécs-Pécsvárad, a Balatonmáriafürdő-Somogyszob vagy a Villány-Mohács viszonylat. Előbbi – korántsem teljes – felsorolásból is látszik, amire fentebb már utaltunk: egyformán vesztes lesz majd megyeszékhely, kisváros, falu vagy épp idegenforgalmi központ! És akkor még nem ejtettünk szót arról, hogy a tervezet milyen hátrányosan érinti majd a már most is erősen „hendikepes” Mezőföldet (Börgönd-Sárbogárd és Mezőfalva-Paks vonalak), és Baranyát. Ez utóbbi megyében három szárnyvonal is listára került. Nem véletlen, hogy a Dél-Dunántúlon különösen nagy felháborodást váltott ki a tervezet, és már több önkormányzat – köztük Mohács – jelezte, hogy ha kell, inkább átvállalja a működtetést, de nem hagyja megszűnni a vonalat.

Ennél is lesújtóbb képet kapunk, ha képzeletben átkelünk a Dunán, és az Alföldre, valamint Észak-Magyarországra tekintünk. Országunk ezen felében 27 vonalra tervezik kimondani a halálos verdiktet. Böngészve a közel harminc Dunán inneni viszonylatot, nyomban szembe tűnik néhány rémisztő dolog. Egyrészt nincs olyan megye, amely kimaradna a „szórásból”. Másrészt lesznek olyan települések, amelyek szinte teljesen vasút nélkül maradnak. A döntés megvalósulása esetén ugyanis arról a helyről, ahonnan eddig négy vagy akár hat irányba lehetett vonattal elindulni, most már csak egy vagy kétfelé lehet majd. Vagy egyfelé sem! Különösen sokat veszíthet a döntéssel Lakitelek, Kiskunfélegyháza, Jászárokszállás, Jászberény, Heves, Kunhegyes, Mezőhegyes, Szarvas, Szilvásvárad, Putnok vagy éppen Szentes. Harmadrészt a halállista megvalósulása esetén szinte teljesen megszűnik a fővonalak közötti haránt irányú összeköttetés. Jó példa erre a Budapest-Hatvan-Miskolc és a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen fővonal, melyet eddig több keresztvonal is összekapcsolt. Közülük most halálra ítélték a Kál-Kápolna-Kisújszállás és a Tiszafüred-Karcag viszonylatot, de ugyanígy ide sorolható a szintén felszámolásra szánt Vámosgyörk-Újszász mellékvonal is. És ami a legborzasztóbb, hogy éppen a leginkább sanyarú helyzetű térségek kapnak még egy mélyütést a kormányzattól. A tervek megvalósulása ugyanis hatalmas érvágást jelent majd Nógrádra, a Jászságra, Borsod-Abaúj-Zemplénre, Bács-Kiskunra, Békésre és Szabolcs-Szatmár-Beregre. Különösen ez utóbbi két megye helyzete lesz súlyos. Békés megyében hét, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig hat szárnyvonal került fel a Kóka-vezette GKM listájára. Mindkét megye amúgy is periférián van földrajzi és gazdasági értelemben egyaránt. Románia EU-csatlakozása sem segített érdemben ezen megyék súlyos gondjain. Ha ez a tizenhárom szárnyvonal megszűnik Szabolcsban és Békésben, tovább nő a két térség már most is szembetűnő leszakadása. Hasonló dolgok mondhatók el egyébként Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részéről is, ahol az Eger-Szilvásvárad, a Szilvásvárad-Putnok, és a Szerencs-Hidasnémeti viszonylatok bezárása okozhat jóvátehetetlen károkat. Észérvekkel nehezen indokolható, hogy az amúgy is hátrányos helyzetű, nagy mértékű munkanélküliségtől sújtott, sok helyütt sajnos már így is kilátástalan jövőképet kínáló országrészektől miért akarják a még meglévő infrastruktúrát is elvenni.

A mai napig táblák hirdetik és az iskolai tananyag része, hogy még a reformkorban, 1846-ban épült meg az első magyarországi vasútvonal a Budapest-Vác vonalon. Azóta, egészen a Gyurcsány-kormány színre lépéséig – ha lényegesen lassuló ütemben is, de – folyamatos volt a fejlődés. Százhatvan év alatt kiépült egy egészen elfogadható sűrűségű vonathálózat, a magyar vasút túlélte a trianoni országcsonkítás eredményeként bekövetkező vasúthálózat-csonkítást, és a megmaradt viszonylatokon mind több helyen sikerült kiépíteni a villamos-felsővezetékeket, melynek révén az elmúlt évtizedek során jelentősen visszaesett a vasút károsanyag-kibocsátása is. Minden adott lenne tehát ahhoz, hogy ne megszüntessük, visszafejlesszük, hanem ellenkezőleg: felújítsuk, korszerűsítsük és tovább építsük vonathálózatunkat! Érthetetlen, hogy a dolgok miért nem ebbe az irányba haladnak.

Egy terv mérlegelésénél figyelembe kell venni a várható pozitív és negatív hatásokat, és az alapján ildomos meghozni a döntést. Ha van olyan helyzet, ahol nincs és nem is lehet pozitív hozadékot találni, akkor az épp a vasútvonalak felszámolása. Még egy esetleges gazdasági szükségszerűség sem lehetne indok a vonal-felszámolásra, hiszen ott vannak az emberi tényezők, illetve az a jog, amely minden tisztességes, adófizető állampolgárt megillet: hogy tudniillik jogom van a lehető legkönnyebben és leggyorsabban eljutni egyik helyről a másikra. De nyereségről, hatalmas megtakarításokról szó sincs! Maga a GKM is elismeri, hogy az első szárnyvonal-megszüntetés – mely akkor 14 vonalat érintett – nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket. Az utasforgalom-ellátás szemernyit sem javult a buszok révén, és megtakarítás is elenyészőnek mondható. Annál több viszont a hátrány, melyekről fentebb már szóltunk.

Az előbbiek tükrében hosszasan lehetne azon meditálni, hogy vajon mi állhat a Kóka-féle tervezet hátterében? Pusztán csak dillettantizmus-e, vagy valami egészen más? Nagy a gyanú, hogy az utóbbi. Alighanem tudatos vidéksorvasztásról van szó, melynek célja a magyar vidék ellehetetlenítése, a vidéken élő magyarság béklyóba szorítása, sőt, kivéreztetése. A vonatmegszűntetés ugyanis csak egy szelete ennek a mind nyilvánvalóbb folyamatnak. A magyarországi infrastruktúra szinte minden ágazata rombolást szenvedett és szenved el a szélsőségesen liberális kormányzat jóvoltából. Leépítik az iskolákat, melyek közül főleg a tanyasi és a falusi iskolák vannak végveszélyben, látható, mi történik az egészségügyben, és bezárásra ítélik a postákat is. Mi ez, ha nem tudatos tönkretétel?

Az pedig már az arcátlanság minden határán túlmegy, amikor a GKM, mintha kegyet gyakorolna, úgy közli: amennyiben az érintett önkormányzatok vállalják a költségeket, úgy a vonal megmaradhat. Két dolgot felejt el ilyenkor megemlíteni a minisztérium. Először is, az alapvető infrastruktúra biztosítása és működési feltételeinek megteremtése állami- és nem önkormányzati feladat. Másodszor pedig az önkormányzatok már így is éppen eléggé siralmas helyzetben vannak. Sok esetben az ő feladatkörükbe tartozó alapellátást sem képesek finanszírozni – köszönhetően a drasztikus állami forrásmegvonásoknak. Ilyen helyzetben rájuk lőcsölni a vasútvonal fenntartását több, mint képtelenség. Arra viszont nagyon jó, hogyha az illetékes önkormányzat mégsem lesz képes fenntartani a vasúti viszonylat költségeit, akkor a GKM úgymond igazolja önmagát, és azt a véleményét, miszerint az adott vonal nem gazdaságos. Aljas és egyben ördögien ügyes a liberális taktika…

Ezért kell megérteni, sőt, támogatni a vasutasok sztrájkját, mert itt most messze nem a MÁV-dolgozók fizetéséről vagy munkakörülményeiről van szó (bár az is megérne egy külön cikket…), és még véletlenül sem mi ellenünk, hanem pontosan a mi érdekünkben teszik, amit tesznek! Bíráló szavak, és szidalmazás helyett kalapemelés és köszönet jár a vasutasoknak. Az esetleges további sztrájkok miatt kétségkívül előforduló kellemetlenségek közepette erre is érdemes gondolni.

 Kovács Attila