vissza a főoldalra

 

 

 2007.11.30. 

Ágoston bírál és vitára hívja ki Józsát és Korheczet

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke kemény bírálatokat fogalmazott meg a Józsa Lászlóhoz, a Magyar Nemzeti Tanács elnökéhez és Korhecz Tamáshoz, tartományi államalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárhoz intézett levelében, amelyet a VMDP megküldött a médiumoknak is. Az alábbiakban ezt a levelet ismertetjük.

Tisztelt Uraim!

Tiltakozom az ellen, hogy Önök, akik hosszú évek óta a legjobban fizetett magyar tisztségviselők szűk csoportjához tartoznak, ezért és más privilégiumokért is, úgy adjanak hálát a szerb hatalomnak, hogy inaszakadtig védik a Koštunica által irányított és formálisan is vezetett kisebbségi intézményrendszert.

A szervezők jogán, a meghívások mellőzésével a másként gondolkodó magyar politikai és civilszervezeteket igyekeznek kizárni mind az autonómia, mind a vajdasági magyarság általános helyzetének megítélése ügyében zajló eszmecseréből. Mintha feladatot hajtanának végre: igyekeznek megakadályozni, hogy az ellenvélemény intézményes formában ne kerülhessen a szerb illetékesek asztalára. Például Lađević kisebbségi megbízotthoz. Önök Koštunica kisebbségi megbízottját a széltől is óvják. Főleg a közvetlen vita veszélyétől. Ez elfogadhatatlan. Az már csak hab a tortán, hogy most, amikor a Vajdaságba is eljönnek az ET megfigyelői az érdekelt civilszervezetek, de a Vajdasági Magyar Demokrata Párt sem került fel a beszélgetésre meghívottak listájára. Pedig őket nem kellene annyira félteni!

Tisztelt Uraim!

Önök szerepzavarban vannak. S ha ezt mondom, akkor még jóhiszemű vagyok. Ahelyett, hogy a tisztjüknek megfelelően a vajdasági magyarság alapérdekeinek érvényesítését igyekeznének segíteni, önök a szerb nemzeti érdeknek megfelelően cselekszenek.

Mert nem a vajdasági magyarság, hanem a szerb hatalom közvetlen érdeke az, hogy a nemzeti tanácsoknak továbbra is csak tanácsadói jogköre legyen és ne demokratikus többpárti választások, hanem elektorok útján jöjjenek létre. S önök csendben, suba alatt min munkálkodnak? Azon, hogy ne jöhessen létre legitim, valóban a magyar szavazók névjegyzékén szereplő magyarok által létrehozott jogszabály-alkotási és végrehajtási jogosítványokkal is rendelkező testület, amely ténylegesen is védelmébe venné a kisebbségi egyéni és kollektív jogokat.

Önök most, joggal, azt kérdezhetik, honnan tudom mindezt? Csak úgy gondolom!

De ha vállalják, nekem nincs ellenemre, hogy akár Szabadkán a Nyitott Ajtó rendezvényen önök ketten, s részünkről egy-két szakértő, a hallgatóság füle hallatára járjuk körül mind a magyar autonómia, mind az önök által patronált elektoriális namzetitanács-választási modellt. S egyáltalán, vállalunk minden témát. Ítéljenek maguk a hallgatók, ítéljen a nyilvánosság.

Ilyen nézetegyeztetést tízegynéhány évvel ezelőtt, szintén a vajdasági magyarság alapérdekeinek védelmében felajánlottam Várady Tibornak is. Akkor egy választási kampány idején, amikor ő egy szerb párt színeiben vitézkedett.

Létezik, hogy a módszerek a helyi hatalomhoz simuló magyar politikusok esetében máig nem változtak? Remélem nem.

Remélem, önök is egyetértenek a VMSZ által az elnökváltás után követett enyhülési politikával. Éppen ezért jó lenne magunk mögött hagyni az idejétmúlt hidegháborús szembenállást. Üljünk le legalább beszélgetni! Ne a kulisszák mögött, hanem a nyilvánosság előtt.

Várom válaszukat.

Tisztelettel: Ágoston András

Temerin, 2007. november 27.

 (Forrás: vajdasagma.info)