vissza a főoldalra

 

 

 2007.10.05. 

A katolikus iskolák jelentősen hozzájárulnak a nemzet javához

Szeptember 28-án, pénteken fogadta a Vatikánban Hiller István oktatási és kulturális minisztert Zenon Grocholewski bíboros, a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusa. A találkozóról a lengyel bíboros a következőket nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak:

A Szentszék és Magyarország között tíz évvel ezelőtt létrejött megállapodás nagyon kiegyensúlyozott. Megadja a szilárd alapot az együttműködésre az állam és a katolikus egyház között. A helyi egyház ezáltal jelentősen hozzá tud járulni a nemzet kulturális fejlődéséhez is. A felmerülő problémákra utalva Grocholewski bíboros annak a véleményének adott hangot, hogy bár az egyháznak az alkotmánybírósághoz kellett fordulnia igazáért, amelyet az elismert, ezek a problémák az általános ügymenethez tartoznak és nincs kihatásuk a jövőre.

Hiller István miniszter arról tájékoztatta a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusát, hogy az egyik legfőbb probléma a magyar oktatásban, amelyet orvosolni kell: az általános iskolák helyzete, ezen belül is a cigány gyermekek beiskoláztatása. Ha a gyermekek kimaradnak az iskolából, könnyen a bűnözés útjára tévedhetnek. Ez nem a gyermekektől, hanem nagyrészt a szülőktől függ, akiknek a mentalitását kell megváltoztatni. Ehhez a miniszter az egyház segítségét is kérte. Természetesen az egyház a legszegényebbekkel is foglalkozik, Isten valamennyi gyermekének nevelését támogatja - válaszolt a vatikáni főpásztor.

A katolikus iskolák finanszírozásáról Grocholewski bíboros úgy nyilatkozott, hogy e tekintetben az 1997-es megegyezés az irányadó. Ez ugyanis egyenlő elbánást ír elő mind az állami, mind a katolikus iskolák működtetésére. A katolikus iskolák nem nyújtanak semmivel sem alacsonyabb szintű képzést a diákoknak, mint a többi iskola. Sőt, nemcsak informatív módon oktatják a gyermekeket, hanem felelősségteljes, becsületes embereket nevelnek, akik hozzájárulnak majd a magyar nemzet valódi fejlődéséhez.

 (forrás: Vatikáni Rádió)