vissza a főoldalra

 

 

 2007.10.12. 

Itt élned, halnod kell... - Megemlékezés Léván

A felvidéki kitelepítés mintegy kilencvenezer áldozatára emlékeztek Léván. A várostól néhány kilométerre északra húzódott az I. bécsi döntés után a visszacsatolt területek határa. Tovább haladva észak felé a bányavárosok irányába már csak elszórtan találunk magyar ajkú lakosságot. Léva végvár. Egykor a török időkben a Lengyelországba vezető út mellett, ma a magyar nyelv és a fennmaradás védelmében.

A hatvan évvel ezelőtti kitelepítés áldozatainak emlékére tartott istentiszteleten dr. Bölcskei Gusztáv püspök a Példabeszédek könyve 14:34. verse alapján igehirdetésében a következőket mondta: "Ma, október 6-án a nemzet gyásznapján emlékezzünk az áldozatokra. Predestinációs időket élünk. Gondoljunk az érinthetetlen dekrétumokra és a kitelepítettekre."

A szószékről nem lehet megoldani az aktuális problémákat, mindazonáltal nem szűnhet meg a kérés azok felé, akik hatalmuknál és helyzetüknél fogva valóban tehetnek valamit.

"A kérés, - Isten eszköze a parancs helyett,- most megszólítja szlovák keresztyény testvéreinket, hogy a jelen áldatlan helyzetében emeljék fel hangjukat." Dr. Erdélyi Géza a szlovákiai magyarság református püspöke leplezte le azt az emléktáblát amely az áldozatokra emlékeztet. "Nincs gyógyír és kötszer a sebekre " , idézte a püspök Jeremiást és hangsúlyozta, hogy ez az Ige egyúttal helyzetjelentés is a mai szlovák közállapotokról a magyar kisebbség ügyében. "Ez a tábla emlékeztet és ébren tartja azt, amit feledni nem szabad."

Az ünnepi beszédek és a köszöntések sorában Balog Zoltán parlamenti képviselő kiemelte, hogy nem méltó sematikusan gondolkodni a történtekről. Az anyaországot is súlyos felelősség terheli. "Egyre közelebb kerülhetünk egymáshoz, már ami a kilométereket és a határokat illeti. De nem lazulnak e a szálak mindennek ellenére magyar és magyar között?" - utalt a Népszavazás eredményére a Kisebbségi és Vallásügyi bizottság elnöke.

Duray Miklós az MKP alelnöke döbbenetes adatokat említett. 300 ezer embert kényszerítettek reszlovakizációra, kétszázezren hagyták el otthonaikat. A tények ismertek a mai Szlovákiában , mindennek ellenére a Benes dekrétum kapcsán tartott parlamenti szavazáson a magyar képviselőkön kívül egy, azaz egyetlen egy szlovák képviselő szavazott a dekrétum ellen. Nagy kérdés, hogy ilyen szituációban mit értsünk a megbocsátás alatt..

Léva végvár. A mai hősök azok az egyháztagok és magyarok Kassai Gyula a gyülekezet lelkipásztor vezetésével, akik megszervezték ezt a napot, hogy elmondhassák, elmondhassuk a történteket a következő nemzedéknek.

 (forrás: reformatus.hu)