vissza a főoldalra

 

 

 2007.10.12. 

Megijedt a Fidesztől az RMDSZ

Ellentámadásba kezdett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, miután Orbán Viktor, a Fidesz elnöke bejelentette: pártja Tőkés László független jelöltet támogatja a novemberben esedékes romániai európai parlamenti választásokon.

Budapestre is eljött Markó Béla, az RMDSZ elnöke, hogy a magyarországi sajtó képviselői előtt fogalmazza meg fenntartásait a Fidesz Tőkés László református püspöknek ígért, a romániai európai parlamenti választásokra szóló támogatásáról. A szövetségi elnök már október 6-án tiltakozott Orbán Viktor aznapi nagyváradi kijelentései ellen, miszerint pártja politikusai annyiszor mennek majd Erdélybe kampányolni, ahányszor a képviselőjelölt püspök hívja őket. Markó Béla tegnap azt mondta: az RMDSZ nem a Fidesszel akar versenyezni, hanem a román pártokkal. Szerinte Tőkés támogatása azt eredményezheti, hogy "Romániából nem kerül magyar képviselő Brüsszelbe". A Fidesz szándékát súlyos hibának nevezte, de a püspök független indulását az RMDSZ kudarcaként is értékelte. Úgy vélte, a matematika is az egység kényszerét igazolja, mivel a 2004-es választásokon az RMDSZ a szavazatok 6,2 százalékát szerezte meg. Markó azzal számol, hogy a bejutási küszöb pártjuk esetében öt százalék, a független jelöltnek pedig kerekítve három százalékot kell elérnie, mindez összeadva pedig meghaladja a Tőkés visszalépése esetén várható, de az RMDSZ-nek bejutást eredményező hat százalékot.

 Tőkés László szerint az RMDSZ áthárítja a felelősséget és bűnbakot keres: "Saját esélytelenségét az indulásommal igazolja, pedig három százalék körüli a népszerűsége" – mondja. A püspök emlékeztetett arra is, hogy korábban éppen az RMDSZ nem akarta elfogadni "az erdélyi nemzeti oldal által javasolt" egységes listás indulást. "Láthatóan nagy bajban van az RMDSZ, ha az elnöke Budapesten szaladgál. De ezt igazolja a szövetség titokban készült felmérése is: olyan mélyponton van a párt, hogy csak ellenségkép segítségével maradhat fenn – mondta Tőkés László. – A Fidesz támogatásának kifogásolása demagógia, de logikátlan is Markó Béla ellenkezése, mert október 6-án az RMDSZ aradi megemlékezésére Szekeres Imre MSZP-elnökhelyettes, illetve Dávid Ibolya, az anyaországi nemzeti oldal megosztója ment el. Vagyis bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy Markó Béla azt az anyaországi politikust támadja, akinek az erdélyi magyarság az elmúlt tizennyolc évben a legtöbbet köszönhette."

 A Fidesz külügyi kabinetjét vezető Németh Zsolt azt mondta, hogy pártja sajnálja az egységes erdélyi magyar lista meghiúsulását, de szerintük Tőkés László megalkuvás nélkül elkötelezett a magyar összefogás eszméje és érdekei mellett. "Kishitűség azt hinni, hogy a jelöltek kiütik egymást, arra van inkább szükség, hogy az erdélyi magyarok minél nagyobb arányban vegyenek részt a szavazáson" – mondta Németh. Mivel Markó Béla elégtételeként beszélt az Európai Néppárt (EPP) döntéséről, amely szerint a pártszövetség csak a tagpártjait támogatja, a független jelölteket nem, az ellenzéki politikus közölte: az EPP szóvivője nem a pártszövetséget képviselve nyilatkozott erről. "Wilfried Martens EPP-elnök ugyanis tegnap ennek ellenkezőjét tette világossá." Martens helyeselte, hogy Orbán támogatja Tőkést, aki kötelezte magát, hogy sikere esetén a néppártiakhoz csatlakozik.

(forrás: Magyar Hírlap)