vissza a főoldalra

 

 

 2007.10.12. 

Csőd közelben a nógrádi kórházak

Októbertől mintegy 24 millió forintot von el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a balassagyarmati, valamivel több mint 18 milliót a pásztói és 53 millió forintot a salgótarjáni kórháztól. Ezen intézkedések hatására megszűnik Salgótarjánban a belvárosi tüdőgondozó, amit a kórházba integrálnak. Minden arra mutat, hogy a spórolásra kényszerített intézmények stabilizálását szolgáló közös pályázat csak átmeneti megoldást jelent, még akkor is ha nyernek. Több szakember szerint ezzel a finanszírozással még egy fél évig lesz működőképes a rendszer, s állítják: a kórházak bezárását senki sem vállalná fel, ehelyett adminisztratív úton, a finanszírozással sodorják azokat a csőd, a bezárás felé. Nógrád megye fekvőbeteg-ellátó intézményeinek októberi finanszírozása - amely a júliusi valós teljesítmény elszámolását tartalmazza - mintegy százmillió forinttal kevesebb, mint az előző hónapban kiutalt összeg volt. A kiegészítő díjazás, mint új finanszírozási elem belépése nélkül a megye három kórházának hiánya már 112 millió forint lett volna szeptemberre. A júniusi teljesítménytől tehát 11,4 százalékkal kapott kevesebb tb-támogatást a balassagyarmati, 21,9 százalékkal a pásztói és 15,5 százalékkal a salgótarjáni kórház. Ez a szám természetesen a nyári hónapok alacsonyabb teljesítményének hatását is tartalmazza. Dérer István, a Nógrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója hangsúlyozta: az intézkedéssel a kormányzati költségvetési elvárások alapján kiadott új finanszírozási és szakmai jogszabályok alkalmazása kezdődött meg. Véleménye szerint struktúraátalakítás nélkül e veszteséget már nem lehet tartósan kezelni, ehhez megyei és regionális összefogás is szükséges. Dérer István felhívta a figyelmet arra is, hogy a "betegutak" többsége Budapestre vezet és így több milliárd forintot a "megyén kívül" használnak fel. Mint mondta: érdekeltté kell tenni az intézményeknek a megyei betegeket, hogy itt kezeltessék magukat.

A balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet igazgató-főorvosa, dr. Szabó Géza szerint, ha a jelenlegi finanszírozási paraméterek fennmaradásával kell számolnunk, akkor a hiány jelentőssé, akár a működést akadályozó mértékűvé duzzadhat. Mindemellett egy más problémával is felvetődött Balassagyarmaton. Nem csupán a szemészeti szakellátás szakmai színvonala romlott Balassagyarmaton az egészségügyi ellátás rendszerének átalakításával. A szemészeti ellátás szakrendeléssé és egynapos sebészetté alakításával - komoly presztízs-veszteség is érte a kórházat. A finanszírozási rendszer is oly módon alakult át, hogy a korábban nyereséget termelő szakma ma jelentős veszteséget "hoz". Tavaly még 4-5 millió forintos pozitívumként szerepelt a balassagyarmati kórház költségvetésében a teljes megyéből, sőt azon túl is vonzó szemészeti ellátás. A szemészeti ellátásnak a súlyponti salgótarjáni kórházba kerülésével azonban ez ma már éves szinten 5 millió forint veszteségként jelentkező tétel. A kórház igazgató-főorvvosa szerint az is kérdéses, hogy megfelelő szakmai kihívások híján, romló feltételrendszer mellett miként tartható meg egy jólképzett, a világ bármely pontján versenyképes tudású orvosgárda. A balassagyamati szemészeti osztályon jelenleg egy teljes és egy félállású szakorvos, két szakorvos-jelölt, egy műtősnő és egy szakdolgozó végzi az egynapos sebészeti ellátást és a szemészeti szakrendelést.

Dr. Boczek Tibor, a pásztói Margit Kórház igazgatója úgy kalkulál, hogy az őket érintő havi 18 millió forintos elvonással ez évben 54 millió forintos forráshiánya lesz az intézménynek. A kórház éves költségvetése 1,3 milliárd forint, s így éves szinten több mint 200 millió forintos forráshiány keletkezhet. Kórházuk ragaszkodik szuverenitásához, csakhogy a kormány, az egészségügyi reformra hivatkozva a pénzelvonással arra kényszeríti őket, hogy vállaljanak részt a struktúraváltásban. A Margit Kórházat is az elfekvő krónikus ellátás kategóriájába sorolták, ami számukra elfogadhatatlan. A kórházigazgató szerint az aktív ellátás hiánya olyan finanszírozási problémát okoz majd, melynek következtében minden második kórházi dolgozó utcára kerülhet. Hangsúlyozta továbbá, hogy ügyelet nélkül az esetek túlnyomó többségében csak a megye másik két kórházában látnák el a legkisebb sérülést is, és néhol a balesetek súlyos sérültjeinek az életesély-romlásához is vezethetne mindez. Dr. Boczek Tibor szerint az egész megye érdeke, hogy aktív ellátás maradjon Pásztón, ezért a három kórházigazgató és a fenntartók között jelenleg is tárgyalások folynak.

A Szent Lázár Megyei Kórház (képünkön) havi költségvetése 300-320 millió forint, hiánya pedig 70 millióra rúg, a módosított besorolási rendszer miatti bevételkiesés pedig 53 millió forintot tesz ki havi szinten. A hiányszámításban azonban még nincs benne a gázáremelés, az áfa-kulcs emelkedése, amelyek jelentősen befolyásolják a kórház közüzemi számláit. Kaszás Erika, az intézmény gazdasági igazgatója azon a véleményen van, hogy számtalan intézkedésük - ami a betegellátás rovására megy - sem tudja tartósan megoldani a gazdálkodási problémáikat. A fekvő betegek jelentős része itt saját maga szerzi be a gyógyszereit, az egyes vizsgálatokhoz szükséges papírlepedőt sem tudja már biztosítani az intézmény, így mostantól a betegeknek saját törölközőiket kell a vizsgálatra vinniük. A spórolás szükségességét jelzi, hogy már nem tudnak a rászoruló összes beteg alá pelenkát adni, és a pénzhiánynak tudható be az a terv is, hogy a Május 1. úti tüdőgondozót egy-két hónapon belül megszüntessék, az ellátást pedig bevigyék a kórház főépületbe. A kórházvezetés itt számtalan olyan ötlettel előállt, mint például a szociális otthoni ellátáshoz hasonló kórtermek kialakítása. Az aktív ágyak egy részét eszerint a bútorozott, önálló fürdőszobával, hűtőszekrénnyel, tévével felszerelt kórtermeknek adnák át, amelyért 40-50 ezer forintos havi térítési díjat kellene majd fizetni azoknak, akik a kiemelt minőségű kórtermekben például a szociális otthoni elhelyezésüket várnák. Ám mindezek az alulfinanszírozottság mértékétől nagyságrenddel kisebb bevételhez juttatnák a jelenleg százezres népességet ellátó egészségügyi intézményt.

 Medveczky Attila