vissza a főoldalra

 

 

 2007.10.12. 

„Tájház és Népfőiskola”

A pihent agyú „meszeseszesek” legújabb kitalációja: „Tájház és Népfőiskola”, mint a horvátországi magyarság csúcsintézménye. Mindannyian tudjuk, hogy ilyen intézmény nincs, a zágrábi oktatási minisztérium sem ismer ilyent, és működési engedélyt ilyen címre nem adott.

 Több magyarországi sajtóorgánum és parlamenti felszólaló is foglalkozott a botrányos budapesti döntéssel. A pihent agyú „meszeseszesek” legújabb kitalációja: „Tájház és Népfőiskola”, mint a horvátországi magyarság csúcsintézménye. Mindannyian tudjuk, hogy ilyen intézmény nincs, a zágrábi oktatási minisztérium sem ismer ilyent, és működési engedélyt ilyen címre nem adott.De kezdjük az elején.

Szűk egy évvel ezelőtt a Miniszterelnöki Hivatal a határon túli támogatási rendszer átalakításának keretében arra kérte a határon túli magyar szervezeteket, hogy jelöljék meg prioritásaikat, s tegyenek javaslatot az ún. „nemzeti jelentőségű intézményekre és programokra”. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) e célból az eszéki székhelyű Horvátországi Magyarok Oktatási és Művelődési Központját jelölte meg, mint modern európai szintű intézményt, ahol óvoda van, az alap-, közép- és szakoktatás mellett pedig jelentős közművelődési tevékenység. Joggal vélték, hogy központjuk méltó társa lehet az erdélyi, felvidéki magyar egyetemeknek, a kárpátaljai magyar főiskolának, a vajdasági magyar gimnáziumnak, de Budapesten, a Miniszterelnöki Hivatalon belül egyesek nem így gondolták.

És megneveztek egy nem létező intézményt. Besorolva azt a fent említett, valóban működő Kárpát-medencei magyar csúcsintézmények közé!

Azok, akik - vagy akiknek az elődei - létrehozták a Magyar Egyesületek Szövetségét (MESZ) ,hiánypótlásként a dicstelenül letűnt Horvátországi Magyarok Szövetsége helyett.

Hogy legyen kikre hivatkozni az általuk gyűlölt HMDK–val szemben, azzal a HMDK-val, amely egy ilyen kis nemzetrésztől nem várt szakértelemmel és elhivatottsággal védi magyar közösségünk érdekeit. Erre érzékenyek egyesek, akiknek behódolók kellenek, akikkel nincs gondjuk, nem akadékoskodnak, és akiknek hűségükért csak némi anyagi támogatást kell nyújtani. Ha kell, még a címet, az indokot is Budapest találja ki hozzá. Mint jelen esetben is.

Jakab Sándor  

(forrás: Új Magyar Képes Újság)