vissza a főoldalra

 

 

 2007.10.19. 

Bölcskei Gusztáv püspöki jelentése

A Tiszántúli Református Egyházkerület 2007. október 11-12-én tartotta éves rendes közgyűlését.

Dr. Bölcskei Gusztáv Istennek hálát adva köszöntötte a közgyűlés résztvevőit és továbbította a Tiszáninneni, a Dunamelléki és a Dunántúli Egyházkerületek püspökeinek áldáskívánását. Püspöki jelentésének alapját az egyház egyetemességéről, a Heidelbergi Káté 54-ik kérdés-felelete képezte. Mi úgy tekintünk az anyaszentegyházra, mint arra a közösségre, amelyet az örökkévaló Isten kezdetektől fogva egybegyűjtött és kiválasztott, amelynek azt ígéri Isten, hogy Szentlelke és Igéje által oltalmazza és megőrzi. A Káté felelete azzal a személyes bizonyságtétellel zárul: "Hiszem, hogy annak én is élő tagja vagyok, és örökké az is maradok." Ez a kiindulópontja az egyház egyetemességének és egyben ez az egyház univerzalitásának igénye is, amely térben és időben meghatározhatja visszatekintésünket a mögöttünk álló időszakra.

A Tiszántúli Református Egyházkerület 2006. szeptember 21-22-én tartott éves rendes közgyűlése óta eltelt esztendő a "szélsőségek időszaka" - mondta Bölcskei püspök. A történelem úgy alakította, hogy pár nappal a tavalyi közgyűlés után,- szeptember 24-én került nyilvánosságra a hazugság-beszéd. A szélsőségek időszakát érhettük meg minden értelemben.

A szélsőségek időszaka ott volt az időjárásban, a politikában, a közéletben, a hazugság-beszédben, a rendőri brutalitásban, az októberben megsebzett ünnepben, a fagykárban, a hőségben, de ott volt a vihar által megtépett épületekben, intézményekben is. Ott volt a szélsőséges indulatokban, amelyek sokszor az egyházat sem kímélték. Ezek között a külső és belső szélsőségek között telt el ez az esztendő.

A továbbiakban Bölcskei püspök kiemelte egyházunk és egyházkerületünk évfordulóinak jelentőségét, amelyek mindig biztos támpontot adnak szélsőségekkel teli világunkban. Ennek jegyében emlékezett meg azokról, akik az egyházkerület életét máig ható szolgálatukkal erősítették.

A Tiszántúli Református Egyházkerület megalakulásának 450-ik évfordulóján emlékeztünk Kálmáncsehi Sánta Márton munkásságára, amely annak is bizonysága, hogy a XVI. és a XXI. század közötti különbség abban rejlik, hogy akkor létezett esélyegyenlőség, ma pedig csak beszélnek róla. Kálmáncsehi egy kicsiny zsákfaluból egész Európát bejárta. Sorsa példázza egyrészt a magyar és az európai egyházi műveltség együvé tartozását, másrészt azt a Kárpát-medencei természetes egységet, amelyet hitünk szerint a Generális Konvent a XXI. században célul tűzött ki.

1607-ben jelent meg Szenczi Molnár Albert zsoltárfordítása, amely olyan szellemi, hitbeli és kulturális kincs, melyet megbecsülni, őrizni és átadni feladatunk ma is. Bölcskei püspök megköszönte, hogy mindig voltak és vannak, akik ápolták és ápolják ezt az örökséget. A püspök ez alkalomból köszöntötte Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagyot, az egyházkerület ének-zene igazgatóját és kedves feleségét, Hédit. Berkesi Sándor szolgálatát 1967 óta határozza meg az az örökségőrző lelkület, amely az egész magyar reformátusság körében ismert, az ő munkássága által. Bölcskei püspök az egyházkerület nevében megköszönte Berkesi Sándor szolgálatát, életét és munkáját, és ebből az alkalomból a Református Tiszántúl kiadványai sorozat II. kötetével ajándékozta meg Berkesi Sándort. "A zengő ige szolgálatában" című kötet Berkesi Sándor írásainak gyűjteménye.

Az emlékezések sorában a "kegyes", mélyhitű de Ruyter admirális, a holland admirális következett. A Kántus az elmúlt hetekben képviselte egyházunkat a Vlissingenben tartott ünnepi megemlékezésen. A gályarabok megmentője, de Ruyter admirális szimbolikus alakjává vált a holland-magyar kapcsolatoknak, amelyek máig élő módon jelen vannak egyházunk életének számos területen.

Ezután a XX. század egyik legjelentősebb egyéniségére, Ravasz Lászlóra emlékezett a közgyűlés, akinek életével és munkásságával kapcsolatban történelmi törlesztenivalónk van. A püspök rávilágított arra, hogy Ravasz László munkásságát érdemes újra felfedezni és megismerni.

Bölcskei püspök emlékeztette a közgyűlést Pap Béla karcagi református lelkipásztorra, aki 1957-ben tűnt el és, akinek sírja máig sem ismeretes. A megemlékezések sorát a 15 éve elindított Református Tiszántúl című folyóirat méltatása zárta. Dr. Kocsis Elemér püspök kezdeményezte a lap létrehozását, mely mind a mai napig a tiszántúli reformátusságot reprezentáló, a szélsőségeket elkerülő, mértéktartó újság maradt.

A püspöki jelentés további részében az elmúlt esztendő minden egyes hónapjából egy-egy fontos eseményt kiemelve Bölcskei püspök szolgálati naplóját ismertette a közgyűlés tagjaival.

A jelentés végén egy perces néma felállással emlékeztünk azokra, akik az elmúlt esztendőben tértek haza Megváltó Urukhoz.

Dr. Bölcskei Gusztáv püspöki jelentését egy örömteli névsor felolvasásával zárta, melyben az egyházkerületben született lelkészgyermekek nevét ismertette.

 (forrás: raformatus.hu)