vissza a főoldalra

 

 

 2007.10.19. 

Megszületett a koalíciós egyezség Ukrajnában

Egymást vádolják a kárpátaljai magyar szervezetek amiatt, hogy jelöltjeik nem jutottak be a kijevi parlamentbe. Időközben létrejött az új ukrán kormány koalíció, amelynek erőit a Julija Timosenko Tömb és a Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem tömörülés alkotja. 

A Julija Timosenko Tömb (BJuT) és a Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem tömörülés (NU–NSZ) vezetői – Julija Timosenko, Jurij Lucenko és Vjacseszlav Kirilenko aláírták a koalíció létrehozásáról szóló egyezményt – közölte a karpatinfo.net hírportál. Timosenko hangsúlyozta, hogy a két politikai erő között nem maradt egyetlen egy vitás kérdés sem, ezért döntöttek úgy, hogy a sajtó jelenlétében írják alá az megállapodást. Vjacseszlav Kirilenko megjegyezte, hogy az illető dokumentum tartalmaz egy pontot, mely szerint az adott politikai erők számára lehetetlen nagykoalíció alkotása a Régiók Pártja és az Ukrán Kommunista Párt részvételével. Jurij Lucenko az egyezmény aláírását az első lépésnek nevezte a nép bizalmán és reményén alapuló kormány létrejöttéhez.

Miután magyar képviselő ezúttal nem jutott be a kijevi törvényhozásba, a Magyar Hírlaptól megkérdezték Gajdos Istvánt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökét, mivel magyarázza az eredményeket. A politikus így foglalt állást: "Az UMDSZ annak örült volna, ha a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltje, és az UMDSZ által jelölt Tóth Mihály is bejut a törvényhozásba. De a magyarok érdektelenséget mutattak, nagyon alacsony volt a részvételük, miközben sokan közülük átszavaztak a Régiók Pártjára és a BJuT-ra." A kudarchoz vezető okok között felsorolta az összefogás hiányát is, és azt, hogy szerinte a választások előtt a KMKSZ merevsége és elzárkózása miatt nem alakult meg az Ukrajnai Magyar Egyeztető tanács, amely a KMKSZ és az UMDSZ csúcsszervezete lett volna.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke azonban úgy vélte: "A választási eredmények legfontosabb magyar vonatkozása, hogy a KMKSZ által támogatott Mi Ukrajnánk a magyar vidékeken kétszer annyi szavazatot kapott, mint az UMDSZ által preferált szocialisták. Szerintem eddig sem lehetett azt mondani, hogy valaki Kijevben képviselte volna a kárpátaljai magyarok érdekeit, mert Gajdos István, az UMDSZ elnöke egy ukrán párt képviselőjeként dolgozott korábban a törvényhozásban. Ahogyan tehát 2002 óta gyakorlatilag nem rendelkeztünk parlamenti képviselettel, s azóta mégis létezünk, így lesz valahogy ezután is" – nyilatkozta a KMKSZ elnöke.

 (forrás: Magyar Hírlap)