vissza a főoldalra

 

 

 2007.10.19. 

Dózsa György, hol vagy?

Kezembe került a minap véletlenül a Mozgó Világ szeptemberi száma. Ez az a folyóirat, amelyiket az alternatív időkben oly annyira "megfegyelmezett" a hatalom, olyannyira rátelepedett, hogy az átmeneti főszerkesztőválság után végül mindmáig az a személy főszerkeszti, akit a JAK, a Fiatal Írók József Attila Köre valamelyik bökverse akkoriban így jellemzett: "Jöjjön el a szellem uralma/, Éljen P. Szűcs Julianna!" Akinek a számára természetesen az is mentegethető és mentegetendő volt, hogy Spíró György író(?) úr(?) magabiztos kultúrfölénye tudatában, úgy is, mint a tolerancia bajnoka, kijelenti: "jönnek a...mélymagyarok...a szarból".

                Hát a "Mozgó Valag" azóta sem tagadta meg önmagát. A társadalomtudományi blokk (nevezzük így, mindjárt az első), melyet olyan elfogulatlan "politológusok" neve fémjelez, mint Pető Iván ,Kéri László  vagy Gábor Györg , leginkább Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének van szentelve. Pető Iván még írása címének is ezt választja: O. V. osztja az észt. De lehetne persze olyan címe is, hogy "Orbán vitéz megmondja a tutit" (hogy ne mondjuk: a frankót), minthogy ezek a politikai ellenfél megbélyegzésére szánt címkék vagy klisék is előkerülnek a politikai ellenfél "jellemzésére" az SZDSZ veterán vezérének szövegében. Amiből persze ugyanúgy nem tudunk meg semmit a politikai ellenfélről, azonkívül, amit eddig is tudtunk, hogy az ilyet elvtársaknak és posztelvtársaknak egyaránt kötelező gyűlölni ("ne csak őrizd, gyűlöld is!"), mint ahogy a klasszikus példa, a Magyar Narancs szerzőjének aranyköpete is csak a trágár lelkület önjellemzésére jó: "Orbán Viktor a politkai gecizmus oltárán a főalak".

                Pedig akár lehetne erről higgadt hangon, valódi politikai elemzőhöz méltóan is elmélkedni, hogy mennyiben ítéli meg helyesen Orbán Viktor a '68-as nyugati diákmozgalmak szellemiségét, mennyiben előfutára ez a szellemiség és mennyiben nem a liberális individualizmusnak, az erkölcsi relativizmusnak, a "nincsen jó és rossz, csak 'attól függ' van" mentalitásnak. Alighanem hitelesebb lenne egy távolságtartóan és tárgyilagosan megírt kritika, mint az ilyen, még pártkatonához is méltatlan semmitmondó vagdalkozás. Ehelyett azonban Pető Iván csak saját magát "hitelesíti", (ez a Tátracsúcs, ez a hab a tortán!) egy olyan elszólással, amelyikről a bolsevista diktatúra által megnyomorított magyar olvasónak óhatatlanul az ávós tiszt apuka, a hasonszőrű anyuka, meg "az alma nem esik messze a fájától" mondás jut eszébe. (Annakidején letagadta felmenői "mesterségét", és nem is kapott kellő publicitást, hogy a hazugsága rábizonyult, mikor az általa beperelt Kéri Edit megnyerte a pert vele szemben.) Az ominózus kitétel így szól: "Orbán a marxista történelemkönyvek Dózsa Györgyéhez hasonló: korán jött bukása (eddig) szükségszerű volt. A korszellem új típusú pártokat igényel- mondja a tüzes trónt azért megúszó szónok."

                Nem is az ebben igazán bicskanyitogató, bár ezt sem lehet megszokni, hogy "rendszertváltott" korunkban (ahogy Fekete Gyula mondta volt) a gyilkos kiált "gyilkos!"-t, a tolvaj "fogd meg!"-et, és tegyük hozzá: a bolsevista interperetációjú (-brossúra-) marxizmus emlőin nevelkedett hegemónia- és diktatúraműködtetők és -haszonélvezők meg az ő ivadékaik, akiknek egész családja előjogait ennek az önkényuralomnak köszönheti, emlegetik a marxizmust azokkal kapcsolatban, akik a marxizmusra épített totális diktatúra tombolása idején még nem is léteztek vagy zsenge korú gyermekek, ifjak voltak. Hanem az, ami lehetséges, hogy nem is elszólás, de fenyegetés! (Asszociáld: "a tüzes trónt és az apámat meg az ő derék ávós munkatársait megúszó szónok".) Nem az első persze és valószínűleg nem is az utolsó ijesztgetés, a teljes körű, korlátlan önkényuralmat visszakívánók részéről, Orbán Viktornak -vagy Csurka Istvánnak-- címezve. -Hej, azok voltak a szép idők! Mikor még "a párt ökle" olyan hatalommal és kínzóapparátussal bírt, amitől talán még Dózsa is megtört volna! (Lásd G. Orwell  1984-ének 101-es celláját...)

                Egyébként viszont Dózsa György emlegetése az adott összefüggésben abszolút öngól Pető Iván részéről. Mert ma már egyre többen tudják, hogy az ötvenes évek első felének judeobolsevista hatalomgyakorlói által Petőfihez hasonlóan kisajátított parasztvezér, ha abban az időben feltámadt volna, vagy ma feltámadna, ugyanúgy móresre tanítaná a komenista grófokat meg a vörös bárókat, illetve ezek jogutódait és szellemi örököseit, mint a maga korának arisztokrata "elnyomó osztályát". Amelynek tagjai egyébként a "piszok nacionalista" parasztot zsigerből gyűlölő, padláslesöprő judeobolsevistákhoz képest (örüljünk, és köszönjük meg, hogy nem az ukrajnai parasztság sorsát szánták nekünk?) még valódi népbarátoknak tekinthetők...

 Kiss István