vissza a főoldalra

 

 

 2007.10.19. 

Alternatív javaslat érkezik a civilektől

"Az egészségügyben az ember egészére kell figyelni" – mondta Beer Miklós váci megyés püspök október 16-án a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Faludi Ferenc Akadémia által szervezett konferencián. A rendezvényen szakértők elemezték az egészségbiztosítási rendszer átalakítására vonatkozó kormányzati terveket és a velük szembeni lehetséges alternatívákat; mindezt az emberi méltóság szempontjából megközelítve. Kidolgozatlan a kormány által nyilvánosságra bocsátott több-biztosítós rendszer koncepciója, és nem áll mögötte társadalmi konszenzus – ebben egyetértettek az Igazságosság a magyar egészségügyi rendszer reformjában című konferencia résztvevői. Beran Ferenc, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense a felhívta a figyelmet arra, hogy sérül az emberi méltóság, ha a döntéshozók a gazdasági érdekeket helyezik előtérbe a gyógyítás területén. Jávor András, az Antall-kormány volt közigazgatási államtitkára a kabinet által hangoztatott véleménnyel szemben érvelve kijelentette, hogy a kilencvenes években is jelentős reformok léptek életbe az egészségügyben. "A magyar társadalom elöregedésének folyamata időzített bombaként ketyeg az egészségügy alatt, és a mostani, reformnak nevezett átalakítások nem képesek elodázni a társadalmi katasztrófát.

A legnagyobb probléma, hogy az új rendszerben betegek maradnak ellátatlanul, emberek halnak meg. Nem reform ez, hanem szemfényvesztés. Fogyasztásiadó-terheléssel lehetne megoldani az egészségügy finanszírozását, amire számos nemzetközi példát találhatunk." A hiányzó párbeszédről és a konszenzus hiányáról beszélt Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának programvezetője. Szerinte számos koncepciót készítettek a szakmai és a civilszervezetek, a kormány mégis mindenáron a saját elképzelését akarja keresztülerőltetni a törvényhozáson. "Formálódik egy jobb- és baloldali, valamint a független szervezetek által kezdeményezett ellen-törvényjavaslat, amelyik kiváltaná a több-biztosítós modell jelenlegi kormányzati koncepcióját."

Betegségüzlet?

Négy alapelv rögzítése mellett tíz pontban határozták meg az egészségbiztosítási piacra belépő cégek a feltételrendszerüket – erről tanúskodik a Magyar Hírlap birtokába került dokumentum. Ebben többek között ez áll: "Egyetlen ország sem engedheti meg magának, hogy a betegek minden terápiához korlátlanul hozzáférhessenek." Csak bizonyos mértékig tartják elfogadhatónak a nyereségkivétel korlátozását is. Befektetésük mértékére az állam legyen köteles nominális értékben visszafizetési garanciát vállalni.

 (Forrás: Magyar Hírlap)