vissza a főoldalra

 

 

 2007.10.26. 

Meddig tart a koszovói vita?

A Koszovó jogállásáról folyó tárgyalási folyamat intenzívebb és dinamikusabb, de nem annyira, hogy már látszana a probléma gyors megoldása, nyilatkozta október 22-én Alekszandr Bocan-Harcsenko, az összekötő csoport Koszovó ügyében közvetítő hármasának orosz tagja, jelenti a Beta. A következő tárgyalási forduló november 5-én Bécsben lesz. Az orosz diplomata szerint a tárgyalás nem sportverseny, hogy időhöz kötött vége legyen, tehát ellenzi azt, hogy december 10-ét bárki is a koszovói probléma megoldása végső határidejének tekintse. Az október 22-ei tárgyalás után a közvetítő triász másik tagja Wolfgang Ischinger Die Presse osztrák lapnak viszont kijelentette: a végtelenségig nincs értelme tárgyalni Koszovó státusáról; a rendelkezésre álló idő (december 10-ig) szerinte elegendő ahhoz, hogy eredményt érjenek el - ha megvan hozzá a kellő politikai akarat.

A Bécsben folyó koszovói tárgyaláson közvetítő nemzetközi hármas „meghallgatta és hitelesen lejegyezte” az általa felkínált 14 tárgyalási pontra, azaz vitatémára adott pristinai és belgrádi válaszokat, közölték. Ezt megelőzően a közvetítők külön tárgyaltak a belgrádi és a pristinai küldöttséggel, majd a két küldöttség közvetlenül is véleményt cserélt.

A hármas kifejezte reményét, hogy a november 17-ei koszovói választások rendben lezajlanak, valamennyi nemzeti közösség részvételével. Arra is emlékeztette mindkét felet, hogy az általa irányított tárgyalási folyamat azzal a jelentéssel fejeződik be, amelyet az összekötő csoport december 10-én juttat el az ENSZ főtitkárának.

Vuk Jeremić szerb külügyminiszter nagyon nehéznek nevezte a tegnapi bécsi tárgyalásokat. A nap folyamán nehézségek merültek fel, de „a délutáni tárgyalás után bizton állítható, hogy a tárgyalások folytatódnak” - nyilatkozta Jeremić újságíróknak. Szavai szerint a belgrádi fél nagy fenntartást tanúsított a közvetítői hármas által felkínált 14 pont némelyikét illetően. Nevezetesen Belgrád két kérdésről nyitott vitát. Arról, hogy „vajon a BT 1244-es határozatának keretében vagyunk-e vagy sem, és jogában áll-e bárkinek is egyoldalú aktusokkal fenyegetőzni”.

 (forrás: vajdasagma.info)