vissza a főoldalra

 

 

 2007.10.26. 

Az elsodort "böszme"

Emlékezetes politikai vihar sodorta a sajtónyelvbe a "böszme" melléknevet. Hogy honnan? A tájszók közül, a nyelvjárások világából. Ott ilyen jelentésben járatos: faragatlan, együgyű, félkegyelmű (személy).

 Az Új magyar tájszótár példamondata: "Böszme ël lëgíny, nem lëhet avv¯a röndössem beszínyi." (Böszme egy legény, nem lehet avval rendesen beszélni.) S hogy közelebbről miféle szerzet a böszme? Elárulja a Magyar szókincstár. Ott, a faragatlan címszó alatt a következő köznyelvi és szlenges rokonságot találjuk: bárdolatlan, csiszolatlan, neveletlen, modortalan, műveletlen, kulturálatlan, civilizálatlan, barbár, nyers, darabos, közönséges, pallérozatlan, útszéli, alpári, parlagi, póri, pórias, udvariatlan, otromba, primitív, érdes, pimasz, durva, paraszt, prosztó (szleng), mucsai, bumburnyák, surmó, sutyerák, tahó, tapló, bugris, bunkó, tuskó, böszme (táj), alafáré (táj).

 A hirtelen feltűnt tájszó furcsa hangzásával és inkább csak sejtett, mint pontosan ismert jelentésével érdeklődést keltett a sajtó berkeiben. Akadt, aki hangulatkeltés és jellemzés végett iktatta be a hasonszőrű szavak sorába.

 "Nem lesz abban néhány lárifárin, teszetoszán, böszmén és mutyizáson kívül semmi." Olvashattunk hatásvadász "böszme nagy pofon"-ról és "sötét böszmeségek"-ről. Egy újságírót korszerű szókapcsolat megformálására ihletett. "Fontos, hogy kiderüljön az igazság – szólalt meg Zuschlag ügyében böszmén-kurtán az igazmondásáról híres miniszterelnök…" Akit egy másik cikkíró a maga kreálta többelemű néven említett meg: "Ő ezek szerint nem tudta »trükkök százait« bedobni, mint a Nagy Őszödi Böszme…"

 Örüljünk-e vajon e szó karrierjének?

 Hernádi Sándor, nyelvész

 (forrás: Magyar Hírlap)