vissza a főoldalra

 

 

 2007.10.26. 

Búcsút mondhat az erdélyi magyarság a parlamenti képviseltnek?

Amennyiben a Traian Băsescu által javasolt formában vezetik be az egyéni választókerületes rendszert, akkor könnyen előfordulhat, hogy az erdélyi magyarság nagy része elesik a parlamenti képviselettől, véli Márton Árpád képviselő. – Az RMDSZ legfennebb Hargita, Kovászna és Maros megyében szerezhet mandátumokat, esetleg még Szatmár és Bihar megye egy-egy kerületében, máshol viszont nem.

A romániai magyarság több mint felének tehát nem lesz képviselte a parlamentben, hangsúlyozta az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője.

– A Băsescu által javasolt rendszer több szempontból is eltér attól, amit a Pro Democraţia javasolt. Amennyiben a kétfordulós, többségi szavazatos rendszert fogadja el a törvényhozás, az így létrejövő parlamenti képviselet nem tükrözi majd arányosan a választók akaratát. Sarkítok: ha például egy olyan koalíció, mint a Demokrata Párt (PD) és a Liberális-Demokrata Párt (PLD) alkotta szövetség valamennyi egyéni választókerületben elér 52 százalékot, akkor ennek a pártkoalíciónak 100 százaléka lesz a parlamentben. Visszatér tehát az egypártrendszer, amelynek „egyhangúságát" legfennebb az a néhány RMDSZ-es képviselő „töri" meg, akik az említett megyékből esetleg bejutnak – magyarázta a képviselő.

Márton Árpád szerint ha a választókerületek kijelölését olyan testületnek adják, amely rosszindulatúan jelöli be ezeket – például a Küküllő- és a Nyárádmente környékének felét hozzácsapja Szászrégen környékéhez és a Maros megye észak-keleti részéhez, illetve a déli részét Segesvárhoz – akkor még a Küküllő- és Nyárádmentén sem lesz képviselőnk.

– Ez a gesztus nem csak az államfőnek az egypártrendszerre való törekvését, hanem magyarellenességét, homogenizáló politikáját is bizonyítja – nyilatkozta a képviselő a Szabadságnak.

 (Forrás: Szabadság)