vissza a főoldalra

 

 

 2007.09.07. 

A Magyarországi Református Egyház Zsinata Elnökségének állásfoglalása

A Magyarországi Református Egyház aggódva figyeli az elmúlt napokban folyó intézményes figyelemelterelést a társadalom valóságos problémáiról, különös tekintettel a közel egy évvel ezelőtti zavargásokra. Az európai normákhoz méltatlan módon a Magyar Köztársaság Kormánya a szabad és független intézmények, így egyházunk ellen is politikai és kommunikációs hadjáratot indított. Egyházunk - több más közéleti szereplőt megelőzve - egyértelművé tette álláspontját az augusztus 24-ei eseményekkel kapcsolatban. Az elmúlt napok médiában lefolytatott kormányzati kommunikációja azonban szomorúan mutatja, hogy a valódi, előrevivő társadalmi párbeszéd helyett a valóságot elfedő ellenségkép gyártás folyik az egyházak és a magyar társadalom más független véleményformáló intézményei ellen.

Mindeközben pedig nem esik szó, és nem történik semmi a társadalom megannyi szintjén és területén egyre erősödő esélyegyenlőtlenség megszűntetése érdekében, sőt a folyamatokat a kormány tovább generálja (pl. a kistelepülési oktatási és közigazgatási intézmények szétzilálásával). Az esélyegyenlőség elleni legdurvább támadás a társadalombiztosítás rendszerének és a nyugdíjrendszer koncepciótlan és társadalmi párbeszédet nélkülöző tervezett jelentős hátrányokat okozó átalakítása. Mindezzel a kormányzat a leginkább rászorultak esélyeit, gyógyuláshoz és egészséghez, valamint a megszolgált és megérdemelt nyugdíjhoz való jogát súlyosan veszélyeztető bizonytalanságot kelt.

A Magyarországi Református Egyház az államtól független intézményként nem nézheti tovább némán a társadalmat szétziláló folyamatokat, és ezért kötelességének érzi, hogy a magyar társadalom figyelmét a lényeges problémákra irányítsa.

A Magyar Köztársaság Kormányának úgy látszik súlyos gondot okoz és komoly feladatot jelent a szeptember végéig benyújtandó 2008. évi költségvetés elkészítése és társadalmi kommunikációja. Ezért minden méltatlan eszközt felhasznál, hogy a közvélemény figyelmét a Magyar Köztársaság gazdasági helyzetéről, költségvetés készítési gondjairól elterelje.

Ugyanebből a célból a Magyar Köztársaság Kormánya a határon túli kisebbségi magyarság helyzetével visszaélve, beleavatkozik megmaradási törekvéseibe, miközben kiszolgáltatott helyzetben tartja a schengeni határok mögé szoruló magyar közösségeket. Úgy látszik, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a tavalyi októberi eseményekhez hasonló történéseket váltson ki. A tavaly októberi helyzethez és indulatokhoz hasonló állapot előidézésével, a kormány ürügyet talál, hogy a rossz intézkedéseiből fakadó társadalmi feszültségek felelősségét magától elháríthassa. Számunkra október az igazságot és hitelességet kereső reformáció, a megújulás hónapja, az építésé és nem a rombolásé.

Az esélyegyenlőtlenség fenntartásával és fokozásával, a határon túli magyarság ügyével szembeni érzéketlenségével, és a társadalmi feszültségek szításával a Magyar Köztársaság Kormánya visszaél a választók bizalmával és a kormányzással járó felelősséggel.

Kérjük a Magyar Köztársaság Országgyűlésébe választott képviselőket, hogy szerezzenek érvényt a valódi kérdésekről való érdemi párbeszédnek és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy felelőtlen ürügyekkel és indulatkeltéssel ne lehessen elkendőzni a valós folyamatokat. Felkínáljuk együttműködésünket, párbeszédre való készségünket a társadalom valós gondjainak megoldására. Így:

- egy versenyelvű, de nem kirekesztő egészségügyi ellátásért,

- a minőségi, de a hátrányos helyzetben élőket a fejlődés lehetőségétől el nem záró oktatásért,

- a tisztességes munkában megőszültek biztonságos nyugdíjas éveiért.

Javaslataink készen vannak, a párbeszédre készen állunk! Tegyünk együtt a harmadik Magyar Köztársaság igazságosabb jövőjéért!

 

Az MRE Zsinata Elnöksége nevében:

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke