vissza a főoldalra

 

 

 2007.09.07. 

A nyugdíjasok zsebére megy a reform

Ismét politikai viták kereszttüzébe kerültek a nyugdíjak. A kormánykoalíció és az ellenzék éles szembenállására a január elsején életbe lépő változások adtak okot. Minden vita ellenére tény, hogy az újonnan nyugdíjba vonulók súlyosan hátrányos helyzetbe kerülnek, az év közbeni nyugdíjemelések összege pedig el sem éri a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációs szintjét.

"Vegye el a kormány a kezét a nyugdíjakról!" – hangzott a közelmúltban Szijjártó Péternek, a Fidesz szóvivőjének a felszólítása. Az ellenzéki politikus szerint már eddig is a nyugdíjasok voltak a Gyurcsány-kormány megszorításainak a legnagyobb vesztesei. Ha számításba vesszük, hogy a szocialista párt fő választói bázisát éppen az időskorú szavazók adják, alig tűnik hihetőnek, hogy megszorításokkal illetné őket a szocialista-liberális kormány. A kormányszóvivő válaszában meg is fogalmazta, hogy a Fidesz csak riogatja a nyugdíjasokat, mivel a csökkenés az újonnan nyugdíjba vonulókat érinti. A korábban nyugdíjazottak ellátmánya növekedni fog, mert a kormány novemberben végrehajtja a kiegészítő, év közbeni nyugdíjemelést. Ellenzéki szakértők véleménye szerint mindez azt jelzi: a biztos baloldali szavazóbázist adó időseket továbbra is "tenyeréből eteti" a kormány, a szavazatszerzés szempontjából kevésbé fontos friss nyugdíjasokat viszont bünteti.

A pártok közötti szócsaták mögé nézve megállapíthatjuk: a kormányzati kommunikáció csúsztat, tudatosan keveri össze a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó, január 1-jén életbe lépő módosításokat, mert nemrég tényként jelentette be a januári nyugdíjcsökkentést Hidasi László, az Országos Nyugdíj-folyósítási Főigazgatóság főosztályvezetője. A változtatás előzménye a nyugdíjtörvény 2006-os módosítása, amelyet csak az MSZP–SZDSZ-koalíció szavazott meg. A 2007. december 31-éig nyugdíjba vonulók illetményét még a régi szabályok szerint állapítják meg, ám a 2008. január 1-je után megállapított nyugdíjakra már az új szabályok vonatkoznak, és elemzők számításai szerint akár nyolc–tizenöt százalékkal csökken a járadék, – a nyolcszázalékos általános becslés csak az alsó határösszeg. Való igaz: bizonyos korosztályoknak növekszik majd a nyugdíjuk, ám ez viszonylag szűk kört érint; az úgynevezett felzárkóztatási program differenciáltan emeli az illetményeket. Ezek az intézkedések azonban – állítják ellenzéki szakértők – a korábbi igazságtalanságokat nem oldják fel, inkább hangulatjavító, szavazatszedő hatásúak.

Munkajövedelemhez és nyugdíjhoz együtt csak bizonyos összeghatárig juthatnak hozzá idős polgártársaink. Akik előre hozott nyugdíjba mennek, azoknak kötelezően meg kell szüntetniük munkaviszonyukat. A nyugdíj melletti munkavégzés szintén januártól érvényes szabályai kifejezetten nyugdíjasellenesnek mondhatók, mert az így szerzett jövedelem járulékköteles lesz. Másfelől, ha a munkajövedelem év közben meghaladja a nyolcszázezer forintot, akkor – a korhatár alatti nyugdíjasoknál – a nyugdíj folyósítását automatikusan szüneteltetik a következő év január elsejéig. Elemzők arra is felhívták a figyelmet, hogy a kormány összes intézkedése sem ellentételezi a nyugdíjasok fogyasztói kosarában érvényesülő inflációt. A novemberre bejelentetett kétszázalékos nyugdíjemelés, a januári átlagos négy és fél százalékos valorizáció, a két százalékot kitevő 13. havi nyugdíj összesen is csak nyolc és fél százalékos többletet jelent. A nyugdíjasokat érintő infláció – szemben az átlagos nyolc százalékkal – az év végére akár a 14 százalékot is elérheti, mértéke már most is tizenkét százalék. Az idősek vásárlói kosarát érintő kiadások rendkívüli növekedése például az élelmiszerek és az energia nagyarányú drágulásából adódik: ezek a tételek az átlagosnál nagyobb súllyal vannak jelen a nyugdíjasok fogyasztói kosarában.

 (forrás: Magyar Hírlap)