vissza a főoldalra

 

 

 2007.09.14. 

Nincs bocsánat!

A szlovák kormány-triumvirátus kitett magáért bocsánatkérés-ügyben. Robert Fico elképesztő arcátlanságnak tartja azt a felvetést, hogy a szlovákok kérjenek bocsánatot a magyaroktól. Vladimír Meciar zavaros történelmi fejtegetésekbe bocsátkozva lefasisztázta a kitelepített magyarokat. Az MKP ugyanakkor kölcsönös bocsánatkérést javasolt mindkét fél részéről. Ez lett belőle. Szlovák kormány-diagnózis következik. Fico keményen fogalmazott a javaslattal kapcsolatban: „Miért is kellene a szlovákoknak bocsánatot kérniük a magyaroktól, tényleg nem tudom. Ez csak Csáky Pál naiv képzelődése. Az egyetlen dolog, amit Csáky Pál szeretett volna kiprovokálni, csupán egy valóságtól elszakadt téma, amely viharos vitát vált ki, semmi mást. Ez égbekiáltó arcátlanság,” jelentette ki Szlovákia miniszterelnöke, a szlovák koalíciós tanács szeptember 10-ei ülése után. Vladimír Meciar, a kormánypárti HZDS elnöke arra figyelmeztetett, hogy az MKP az 1938 után történtekért is bocsánatkérést követel. „De hiszen az 1938-1945 közötti időszakban Dél-Szlovákia megszállás alatt állt. A magyar nemzetiségű állampolgárokat erőszakkal Magyarország állampolgáraivá tették. Elsőként hajtották ki őket az orosz frontra. Ebben az időszakban költöztették ki a zsidókat. Sok embert meggyilkoltak,” állapította meg Meciar, aki szerint csak Kassán 1944 és 1945 fordulóján bírósági ítélet nélkül majdnem 500 embert akasztottak fel az utcai lámpákra. Erről azonban Meciar szerint hallgatnak, és ezért senki sem akar bocsánatot kérni.

Az MKP javaslata szerint az 1918-as időszakért is bocsánat jár a magyaroknak. A HZDS elnöke szerint azonban ha ezzel az időszakkal kapcsolatban „valamiről lehet beszélni, akkor arról, hogy Szlovákiát kétszer is megszállta a magyar hadsereg.” „Először, amikor a trianoni megállapodás után nem voltak hajlandók távozni, másodszor pedig, mikor Kosút (szó szerinti idézet Meciartól – a szerk. megj.) vörös hadserege megtámadta Szlovákiát, és a magyar hadsereg segítségével elfoglalták Kelet-Szlovákia egy részét.” „Ezek nem csak kommunisták voltak. Véres harcok voltak Kelet-Szlovákiában. Ezek az események kifakulnak és nem fogunk róluk beszélni, hanem a Fekete-erdőbe és a Sumava-hegységbe történt átköltöztetésekről fogunk beszélni. De hiszen szlovákok ezreit is átköltöztették oda,” jelentette ki Meciar. Azonban szerinte nagy részük jogosan lett átköltöztetve, mivel a Horthy-seregben szolgáltak, kisebb részük pedig jogtalanul. „Akkor most a fasisztáktól is elnézést kell kérnünk? Annak ürügyén, hogy nemzetiséghez tartoztak?” kérdezte a HZDS elnöke, Szlovákia háromszoros miniszterelnöke. Meciar arra is emlékeztetett, hogy a múlt században Szlovákiát ötször megszállták a magyar csapatok. „Melyik másik ország volt megszállva más ország hadserege által? A magyaroktól sohasem hallottam bocsánatkérést. Szlovákok ellenséges pozícióban sohasem harcoltak Magyarország területén, és nem követtek el bűntetteket,” hangsúlyozta. A háború után szerinte Magyarország állampolgárairól volt szó, akik a háború végeztével sem lettek Csehszlovákia állampolgárai. Meciar szerint megegyezésen alapuló állampolgárcseréről volt szó, nem pedig erőszakos kitelepítésről. Ráadásul szerinte 1955-ben a parlament kártérítési törvényt fogadott el, majd 1968-ban még egyet. Ján Slota SNS-elnök ezúttal csak annyit mondott: a magyarok annyi bűnt követtek el a szlovákok ellen az elmúlt száz évben, hogy bocsánatkérésük „magától értetődő” lenne. Pavol Paska, a szlovák parlament elnöke a kormány többi vezéralakjához hasonlóan úgy látja, semmi szükség a szlovák-magyar megbékélési nyilatkozat elfogadására. Ezt az után közölte, miután átvette a Magyar Koalíció Pártjának képviselőitől a vonatkozó javaslatot. Paska az elmúlt évben ötször találkozott Szili Katalinnal, a magyar országgyűlés elnökével, és sohasem merült fel köztük a megbékélési nyilatkozat témája. Jozef Plsko, a szlovák parlament szóvivője a TASR hírügynökségnek elmondta, feltehetőleg sem a szlovák, sem a magyar fél részéről nincs meg a politikai akarat egy ilyen összetett, a kölcsönös múltról szóló nyilatkozat elfogadására.

Paska szeptember elején még elképzelhetőnek tartott egy ilyen jellegű egyezséget Szili Katalinnal. A dokumentum szövege megteremtette volna a feltételeket a közös jövő építésére, és nem boncolgatta volna a múlt problémáit, közölte akkor a parlament elnöke. Az MKP képviselői szeptember 7-én bemutatták Pavol Paskának a közös nyilatkozat tervezetét, amellyel a szlovák és a magyar parlament is sajnálatát fejezné ki a közös múlt ellentmondásos momentumairól. A dokumentumot írásos formában is eljuttatják a szlovák házelnöknek, csakúgy Szili Katalinnak is. „Ha a jövőről kell beszélnünk, akkor beszéljünk a közös európai jövőről, de úgy, hogy a múltból semmi sem ingerelje a jelent,” mondta el a 7-ei találkozón Pavol Paška, akinek meglátása szerint a két ország parlamentje közti kapcsolat jó, és folyamatosan javul. (Felső képünkön a kitelepítés egyik megörökített pillanata, alsó képünkön Slota, Fico és Meciar.)

 (forrás: bumm.sk)