vissza a főoldalra

 

 

 2007.09.14. 

Cserkó!

„A mi a hazánk, szép nagy Magyarország”

A Magozott Cseresznye 1989-ben alakult Budapest III. kerületében, Óbudán. A zenekar alapítója Mazula Imre volt, aki a kezdeti felállásban ritmusgitározott, valamint vokálozott. Az együttes 1991-ben készítette el első anyagát a Viking Klubban, ahol több koncertet is adott. A kazetta nem került nyilvános terjesztésre, de hamar népszerű lett. Ezt követően, az egyik Viking Klub-beli koncert során az együttes tagjai összevesztek, és a zenekar gyakorlatilag feloszlott. Azonban Mazula azonnal hozzálátott új tagok kereséséhez. Így alakult ki a Magozott Cseresznye legismertebb felállása: Mazula (gitár, ének), Kuxi (basszusgitár), Ereb (dob), Cimbi (billentyű). A tagcserékkel együtt a zenekar zenei hangzása is jelentősen átalakult, de a korábbi számok mindegyikét továbbjátszotta az együttes. Az új felállásban 1992-ben készítette el az első demóját az együttes. A demó kiadásával egyidejűleg rengeteg koncertet adott az banda, valamint a Viking-ben rendszeres klubnapot tartott. Mivel ebben az időszakban a közönség korábbi kedvencei, az Egészséges Fejbőr, valamint az Oi-Kor nem, illetve ritkán lépett nyilvánosság elé, továbbá az Akcióegység más irányba indult el, a Magozott Cseresznye 1992-’93-ra a hazai Oi! zenekarok meghatározója lett. A zenekar jelenlegi tagjai: Csermák Csaba, dob; Mazula Imre, ének; Szabó László, basszusgitár; Czeroczky József, gitár. A MAGYAR rock jelenéről, nehézségeiről Mazula Imre, az együttes frontembere nyilatkozott.

 -2001-ben Demszky Gábor felszólított: költözz el Budapestről! Eleget tettél óhajának?

 -A főváros centrumától kijjebb költöztem, Lőrincre, de nem Demszky miatt, hanem azért, mert ott kaptunk olyan lakást, ami megfelelt igényünknek. Azért sem költöznék ki az agglomerációba, mert nem akarok fizikailag közelebb kerülni a főpolgármesterhez, akiről tudjuk: nem is budapesti lakos.

 -Mivel idegesítetted fel az SZDSZ „erős emberét”?

 -Nem szerettem volna felidegesíteni. Összehoztam egy olyan karácsonyi rendezvényt, – a Fehér Karácsonyt – ahol magyar, nemzeti érzelmű zenekarok léptek volna fel. Gondolok az Egészséges Fejbőrre, az Akcióegységre és a Magna Hungariára. Ez nem tetszett Demszkynek, s 2001. december 20-án betiltotta a 26-ára meghirdetett rendezvényt.

 -Áruld el: honnan az együttes neve?

 -Semmilyen tartalom nincs a név mögött. Leültünk egy sörözőbe, s „ötletbörzét” tartottunk. Mindenki mondott egy jól hangzó zenekar nevet; Kiss István barátom a Magozott Cseresznyét. Mikor ezt kimondta, meghúzta a korsót, s félrenyelte az italt. Itt megálltunk, s elhatároztuk, hogy maradunk a Magozott Cseresznyénél. A baloldali média szerint mi a cseresznyéből a magot kiköpjük, mert az értéktelen – s innen az együttes neve. Szerintünk éppen a mag a legértékesebb, hiszen abból születik az élet.

 -1989-ben alakultatok. Gondolom akkor sem voltatok a rendszer kedvencei. Előfordult, hogy beépített, figyelő embereket küldtek el a koncertekre?

 -Nem hogy előfordult, hanem rendszeres volt. Annak idején olyan rendőri szervek is meglátogattak minket, akikről tudtuk, hogy rendőrök. Tehát nem csináltak titkot belőle. Beálltak ketten-hárman civil ruhában a koncertre, s még kazettáinkból is vásároltak. Különösebb problémánk nem is volt velük. Úgy érzem: az elmúlt közel 20 év során semmi olyanról nem énekeltem, amit szégyellnem kellene bárki előtt. Nem hiszem, hogy bárkit megbántottam volna dalaimmal. A Magozott Cseresznye nem a gyűlöletet, hanem a hazaszeretetet hirdeti. Arról éneklünk: mit jelent nekünk ez az ország, s mit jelenthetne az az ország, ahol szeretnénk élni.

 -Milyen országra vágytok?

 -Olyanra, hol békés, nyugalmas körülmények között mindenki meg tud élni a napi 8-9 órás munkájából. Nem is értem azokat a médiatámadásokat, amikkel megalakulásunk óta „bombáznak” minket. A baloldali és a liberális média sokat példálódzik az USA-val és a Nyugattal. Bezzeg ott…! – írják. Az Egyesült Államokban szinte minden egyes ház kertjében fel van húzva az amerikai lobogó. Sok férfi rátetováltatja karjára az USA zászlaját, s mégse vádolják őket nacionalizmussal. Egyik Dániában élő barátom mesélte, hogy ott csak Hummel- melegítőt vásárolnak a helyi lakosok. A dán Hummel 1923 óta gyárt sportruházatot, elsősorban a csapatsportok szerelmeseinek. Nekünk pedig szégyellnünk kell, ha rajtunk van egy piros-fehér-zöld felvarró.

 -Jelenleg is „rendőri megfigyelés” alatt koncerteztek?

 -Erre biztosan nem tudom a választ, de véleményem szerint igen. Azt mondom: jöjjenek. Szeretettel várunk mindenkit, aki kíváncsi a zenénkre.

 -Abszolút nem volt bennetek félsz, hogy olyan „kényes” témákhoz nyúltatok, mint Trianon?

 -Soha nem féltem ezért, hiszen eddig még nem jelezték: Mazula úr, maga büntetendő dolgot csinál. Azért, mert megsiratom Trianont, s amíg élek nem fogok tudni egyetérteni vele, nyugodtan „meg lehet kövezni”. Ha büntetendő lesz a békediktátum igazságtalanságaira felhívni a figyelmet, akkor is arról fogunk énekelni, amit gondolunk hazánk feldarabolásáról. Viszont a Magozott Cseresznye semmilyen fegyveres visszaszerzési akcióra nem buzdította hallgatóságát.

 -Sokszor énekeltek Erdélyről. Sikerült az elcsatolt területeken is koncerteznetek?

 -Érdekes módon, voltunk Délvidéken, Kárpátalján és Felvidéken is, csak Erdélyben nem, pedig pont erről a gyönyörű vidékről szól a legtöbb nótánk. Erdélyi koncertezésünk eddig mindig meghiúsult. Remélem, hogy eljutunk oda is. Ismét kaptunk egy meghívást, most a kolozsvári egyetemisták szervezik a rendezvényt.

 -Azt szokták rátok mondani, hogy nemzeti rockot játszotok. Miből lesz a cserebogár?

 -A nemzeti rock kifejezés egy butaság. A mi zenénket nem kéne bekategorizálni. Rock zenét játszunk, s ebben megtalálhatók a régi történelmi dalok, bakadalok, népdalok feldolgozásai. Amikor elkezdtük a Cserkót, a zenénk a ’70-es évek vége és a ’80-as évek elejének angliai Oi! – zenéje volt. Az Oi! a punk és a skinhead változata. Azt sem szeretem, amikor azt mondják rólunk, hogy skinhead zenét játszunk. Az egy dolog, hogy leginkább skinhead közönségünk volt még a ’90-es évek elején.

 -Mi a különbség a mai és az akkori közönség összetételében?

 -A ’90-es évek elején azok, akik a nemzeti érzést és a hazaszeretetet hangoztatták és próbálták tovább adni a közönségnek, kevesebben voltak, mint manapság. Hozzá kell tennem: néhány együttes már a ’80-as években énekelt a nemzetről és a hazáról. Az ún. bőrfejű mozgalom elsőszámú ellensége a kommunizmus volt. Az eltűnt. Így a mozgalom is elhalálozott, ám a tagok gyermekei, unokái köztünk élnek. Mára szerencsére majd’ az ország fele úgy gondolkodik, ahogy mi 1990-ben. Így többen járnak el koncertjeinkre, mint régebben. Akkor nagyrészt skinhaedek látogatták rendezvényeinket, ma már a legkülönbözőbb rétegek alkotják közönségünket, és az akkori 20 évesek most már a családjukkal jönnek le. Idősebbek is megfordulnak a koncertjeinken, ez annak köszönhető, hogy 1996-ban készítettem egy Magyar Bakadalok lemezt, ami ezt a korosztályt is közelebb hozta hozzánk. Egyébként: a hazaszeretetet nem lehet korhoz kötni.

 -Van valami különbség az 1990-es és a mai mondanivalótok közt?

 -Sajnos semmi. Bár mondanám, hogy csak a szórakozásról szólnak dalaink. Úgy néz ki erre még várni kell.

 -A Magozott Cseresznye 1994-ben szűnt meg és 2001-ben alakultatok újjá. Miért?

 -Leesett a tantusz: hazánkban semmi nem változott. Ott kell folytatni, ahol abbahagytuk.

 -Csak a múlt, vagy a jelen tragédiáival is foglalkoztok számaitokban?

 -Nagyon nagy probléma nálunk és a hozzánk hasonló zenekaroknál is, hogy leginkább a múlton kesergünk, siratunk, s nem azzal foglalkozunk, hogy mit és hogyan kell csinálni. Igaz, van néhány aktuálpolitikai számunk is. Néhány unszimpatikus politikus kap tőlünk egy dalt, persze kultúrált módon, trágár szavak használata nélkül. A Ne rúgj belém c. szám Horn Gyulának készült, amikor miniszterelnökként az egész ország nevében elnézést kért a zsidóságtól. Az említett dal arról szól, hogy az én nevemben senki ne kérjen bocsánatot, olyan dolgokért, amit nem tettem meg, már csak azért sem, mert nem is éltem a II. világháború idején. Volt egy Medgyessy Péternek szánt dalunk is a Péter bácsi rock ’n’ roll, amiben a választási ígéreteket és Péter bácsi ténykedését énekeltük meg.

 -Titeket nem hívnak el kereskedelmi tv-k műsoraiba, s a zenei csatornák sem játsszák számaitokat. Honnan lehet tudni, hogy mikor léptek fel, milyen lemezt adtok ki?

 -Szerencsére az internet világában ez könnyen megoldható. Régebben hajnalban plakátoztunk, s bújtunk a rendőrség elől. Megalakulásunk idején főleg szállt a „rege szájról szájra.”

 -2005-ben létrejött a Magurak nevű zenekar. Ezt is te alapítottad.

 -Valójában nem jött létre. Akartunk egy váltást csinálni, éppen azért, mert a Magozott Cseresznye nevet a média kellőképen lejáratta, s úgy éreztük, ezzel a névvel nem tudunk tovább érvényesülni. Kitaláltuk: létrehozzuk a Magurak zenekart. Majd rájöttem: nem is akarok érvényesülni, jó nekem az a szint, ahol vagyok. Lehet, hogy sokkal jobb lenne, ha tízszer annyi emberhez jutna el a zenénk, mint most, de rájöttem a fő problémára. A zenekar nevét meg tudom, de a nevemet nem akarom megváltoztatni. S ha egy új banda neve mellett ott szerepel az, hogy Mazula Imre, akkor már mindenki tudja, miről van szó. Egy olyan zenét szerettünk volna létrehozni, amibe a sámánvilágot és a puszták zenéjét is be tudjuk vinni, de aztán rájöttem, hogy még a társadalom nem eléggé nyitott az ilyen muzsikára. Ehhez még időre van szükség. Viszont a klubunk megkapta a Magurak nevet.

 -Ez egy rajongói klub?

 -Nem. A klubban is ugyanolyan formában koncertezünk, mint máshol. Mi mindig összejövünk az ún. rajongókkal. Ha elmegyünk egy koncertre, ahol mondjuk a harmadik fellépők vagyunk, amíg fel nem megyünk a színpadra, beszélgetünk a közönség tagjaival. Abszolút mentesek vagyunk a sztárallűröktől. Közönségünk tagjait mindig is barátomnak tekintettem.

 -A Magurak már komolyabb tartalommal bír, mint a Magozott Cseresznye?

 - Mag Ura az, aki a Mag, az élet keletkezése fölött rendelkezik, tehát a Teremtő. Pechünkre volt már egy olyan zenekar, hogy Magura. Ezért vettük fel a Magurak nevet, ami a teremtés őrzőit jelenti.

-Ti vagytok a KL szektor nevű Ferencvárosi szurkoló zenekar is. Miért jött létre ez a formáció?

 -A KL szektor a ’90-es évek elején jött létre, úgy, hogy két Fejbőrös és két Magozott Cseresznyés tagja volt. Ferencváros - szurkolók vagyunk, indulókat írtunk, s elhatároztuk: létrehozunk egy szurkoló zenekart. Ez akkor kuriózum volt. 1994-ben megkerestem a demóval Szívos Istvánt, a Fradi klubelnökét, s megkértem: adják ki a lemezt, biztosítsanak nekünk egy jó stúdiót, s a bevételt az utánpótlásnak ajánljuk fel. Páros lábbal kirúgtak; annyira „gazdag” volt a Ferencváros, hogy semmi pénzre nem volt szükségük. 2006-ban, amikor kizárták a csapatot az első osztályból, ismételten megpróbáltam segíteni a Fardin, ezért újra megcsináltuk a lemezt, amin a régi számok mellett újak is szerepeltek. Ebben a munkában már csak a Magozott Cseresznye tagjai vettek részt. A lemez teljes bevételét a bajbajutott csapatnak ajánlottuk fel. Most már elfogadták a segítségünket. Sajnos 300-400 darab lemez fogyott csak el. Ennyit arról az 1 millió fradistáról, aki állítólag a Kárpát-medencében létezik.

 -Tudom, nagy foci-megszállott vagy. Most az olasz meccs után lehet-e újra valóban rajongani a magyar futballért?

 -Ideig-óráig, amíg nem jön a következő mérkőzés. Nagyon szép, hogy leírták: Magyarország-Olaszország 3-1. Azt szeretném inkább látni, hogy egy tétmérkőzésen legyőzzük Máltát, Izlandot, vagy a bosnyákokat. A barátságos meccsek nálam nem sokat számítanak.

 -A Magozott Cseresznye zenekar három év után új albummal jelentkezett, ami a Más tollával... Istenért, hazáért címet viseli. Más tollával…Ez azt jelenti, hogy főleg más együttesek dalai szerepelnek a hanghordozón?

 -Nem. Régi népdalok és bakanóták lettek feldolgozva a Magozott Cseresznye stílusában. Azért Más tollával a cím, mert nem kimondottan a mi szerzeményeinkről van szó. Egyébként a Magozott Cseresznye megszüntette a lemezkiadást, így önköltségi áron juthat mindenki új lemezünkhöz.

 Medveczky Attila