vissza a főoldalra

 

 

 2007.09.14. 

Gasparovic újra elnök lehet

Pavol Hrusovsky pártelnök, Ján Figeľ uniós biztos, Andrej Durkovsky pozsonyi főpolgármester és Anna Záborská európai parlamenti képviselő mind-mind megfelelnének államfőnek, véli Vladimír Palko. A kereszténydemokrata politikus hozzátette, Frantisek Miklosko is nagyon jó köztársasági elnök lenne, ő azonban hallani sem akar erről a lehetőségről. Pavol Hrusovsky egy tévévitában elmondta, „egy kicsit már gondolkodott” azon, hogy indul az államfőválasztáson. A KDH elnöke hozzátette, 20 évvel a rendszerváltás után ideje lenne, hogy ne egy volt kommunista legyen a szlovák köztársasági elnök.

Ján Slota szerint Hrusovsky személyében jó elnöke lenne az országnak. Az SNS elnöke azonban nem tartja reálisnak, hogy a KDH elnöke elegendő szavazatot kapna. „Ugyanúgy nem lenne esélye, mint nekem” – mondta Slota. Szerinte Palko csak azért indítaná Hrusovskyt, a KDH elnökét az államfőválasztáson, hogy megszabaduljon tőle a párt, ha pedig nem járna sikerrel, azért lehetne megbuktatni.

Az MVK ügynökség augusztusi felmérése szerint egyébként az államfőválasztást a jelenlegi köztárasági elnök, Ivan Gasparovic nyerné, megelőzve Iveta Radicovát és Ján Figeľt. Tíz százalék körüli támogatottsága lenne Vladimír Meciarnak, Ján Slota és Martin Bútorára pedig egyaránt 6–6 százalék szavazna.

A legnépszerűbb ellenzéki politikus, Iveta Radicová az egyik rádióállomásnak elmondta, még nincs elég politikai tapasztalata ahhoz, hogy betöltse az egyik legfőbb közjogi méltóság posztját. ( Képünkön Gasparovic és Radicova.) Úgy fogalmazott, még csak gyakornok a nagypolitikában. Az aktuálne.sk hírportálnak pedig egyenesen azt mondta, nem akar indulni. Pedig még Ján Kovarcík, a HZDS alelnöke is úgy véli, a volt szociális ügyi miniszter asszony eséllyel indulhatna az elnöki posztért, azonban „nem számíthatna a KDH támogatására, mivel nő”. Ezt a felvetést Daniel Lipsic, a kereszténydemokraták alelnöke elutasította, mondván, az előző kormány idején a KDH-nak volt a legtöbb képviselőnője a parlamentben. Samuel Abrahám szerint is az lenne Radicová legnagyobb hátránya, hogy nő, mivel a szlovák politikában a férfiak viszik a prímet. A politológus nem ad esélyt a felmérésben szereplő többi jelöltnek sem. Ján Figeľ az egyik kereskedelmi televízióban elmondta, nem fontolgatja indulását, mert 2009 októberében jár csak le mandátuma az Európai Bizottságban.

Kovarcík szívesen látná pártbeli főnökét az elnökjelöltek között. Vladimír Meciar eddig már kétszer bukta el az államfőválasztást, és egy hónappal ezelőtt azt mondta, harmadszor nem indul. Ivan Gasparovic jelezte, ha megfelelő támogatottsága lenne, ismét megpályázná az elnöki tisztséget, hivatalosan azonban még ő sem jelentette be indulási szándékát. Ha Iveta Radicová mégsem jelöltetné magát, az MVK felmérése szerint a jelenlegi köztársasági elnökre a megkérdezettek 53 százaléka voksolna. A sajtóban a lehetséges elnökjelöltek között Eduard Kukan neve is felbukkant, Samuel Abrahám szerint azonban ő sem politikusként, sem emberként nem rendelkezik annyi energiával, hogy eséllyel szálljon ringbe az elnöki posztért. Pavel Haulík, az MVK elemzője szerint Gasparovicot várhatóan támogatja majd a Smer és az SNS, de a HZDS viszont nem, így biztosan nem lesz közös kormánypárti jelölt. A legnagyobb kormánypárt elnöke, Robert Fico neve is felmerült az államfői poszt várományosaként, a párt szóvivője azonban cáfolta ezeket a sajtóértesüléseket. Az ellenzéki SDKÚ, KDH és MKP korábban bejelentette, közös államfőjelöltet szeretnének állítani, személyéről azonban még nem tárgyaltak.

 (forrás: ujszo.com)