vissza a főoldalra

 

 

 2007.09.21. 

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség központi vezetőképző táborai

Sík Sándor Cserkészparkban, mely Buffalótól délkeleti irányban kb. 2 órányira fekszik. A Szövetség idén ünnepli az első ilyen tábor 60. évfordulóját.

 Vezetőképző vezetőtiszt, a clevelandi Szentkirályi Pál öt közös célt helyezett a KMCSSZ jövő vezetőgárdája elé: kint a természetben cserkészkedni és ezáltal közelebb kerülni Istenhez; a 10 cserkésztörvény szerint élni, mivel ezekben foglaltatnak „játékszabályik”: magyarul beszélni, mert csak így értik meg a három világrészről érkezetteket; őrsi életet élni, mivel az őrsi rendszer a cserkészet egyik alapja; és ennek keretében életreszóló barátságokat kötni, a vezetés szakágainak tudományát elsajátítani, és megtanulni szolgálni, felelősséget vállalni.

 A Szövetség első vezetőképző táborát 1947-ben szervezte. Azóta majdnem 600 ilyen tábort tartott, és több mint 9000 cserkész vett részt kiképzésben.

 Hét önálló táborban 198 résztvevő dolgozott a 10 napos vezetőképző tábor alatt. A 14-16 éves jelöltek kiképzésének középpontjában a kis csoportok, azaz őrsök vezetése, a 17-21 éves jelöltekében a kis csoportok, azaz rajok koordinálása, és a 22 éven felüli jelöltek kiképzésében a nagy csoportok vagyis csapatok vezetése állt. A táboron részt vettek cserkészek Ausztráliából, Brazíliából, Kanadából, Németországból, USA-ból, és Venezuelából, de érkeztek cserkészek Magyarországról, a Felvidékről és a Délvidékről is.

 A táborokat nem csak a számos előadás és gyakorlat tette érdekessé, hanem a 24 órás portyák és kirándulások is. A táboron résztvevő „minta” kiscserkészek és cserkészek lehetőséget adtak, hogy a cserkészvezető jelöltek valós helyzetben kipróbálják az újonnan tanult vezetői fogásokat.

 (Forrás: KMCSSZ Sajtószolgálata/Magyar Kurír)