vissza a főoldalra

 

 

 2007.09.21. 

Befejeződött a Kálvin Kamera fesztivál

Filmbemutatóval és díjkiosztóval zárult az egy héten át tartó Kálvin Kamera Filmfesztivál a Nagytemplomban. A korábban Beregdarócon megrendezésre kerülő eReformatika néven ismert fesztivál új nevet kapott és immáron Kálvin Kamera néven érkezett meg Debrecenbe. Kerekes Sándor a fesztivál egyik szervezője a névváltoztatással kapcsolatosan elmondta, hogy azért Kálvin Kamera a fesztivál neve, mert a református hitrendszer -látó szem modelljeként, az ősi camera obscura módján- a médiumok mindenkori eszközeinek felhasználásával korát messze megelőzve láttatja a történelmi, közösségi és személyes lelki folyamatokat.

A protestáns fiatalok a rendezvény folyamán szabadegyetemi előadásokon, filmvetítéseken és kulturális programokon vehettek részt. A zenei programok közül kiemelkedő volt Varnus Xaver orgonakoncertje - Tiba Zsolt és Nagy Marcell prózai közreműködésével- a zsúfolásig megtelt Nagytemplomban, mely feledhetetlen élményt nyújtott a hallgatóságnak. A szabadegyetemi előadások kiértékeléséből kiderült, hogy a fiatalok körében legnépszerűbb előadók Nagy Imre és Szentesi Zöldi László voltak.

 A szervezők minden évben egy olyan témát próbálnak találni, ami egyrészt az egyháznak a kommunikációs céljaival áll összhangban, másrészt nagy kihívás a fiatalok számára. Idén is kettős téma kiírás volt a hagyományoknak megfelelően. A Zsinat a 2007-es évet a közösségépítés évének nyilvánította, ezért az egyik feldolgozandó téma a közösség volt, a másik téma pedig a környezetvédelem. A két témakörben tizenhat televíziós és hét rádiós alkotás született riport és etűd műfajokban.

 Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese is a zsűritagok között volt és a rádiós alkotások kapcsán kifejezte örömét, hogy a fiataloknak sikerült a belső és a teremtett világot harmóniában megmutatni. Mindezek mellett a munkákat műfaji gazdagság és játékos kedvesség is jellemezte. Juhász Judit felhívta a résztvevő fiatalok figyelmét a beszédművelés fontosságára, melyet el kell sajátítani ebben a szakmában, hiszen az emberek akkor tanulhatnak sokat a magyar nyelv gyönyörű gazdagságából.

 Mint a szeptember 14-ei záró sajtótájékoztatón kiderült, a pályaművek közül a televíziós bíráknak egy, a debreceni Immánuel-gyermekotthont bemutató Szeretet című film nyerte el leginkább a tetszését. Szintén figyelemreméltó volt egy másik alkotás, egy etűd, melynek korszerű képi megoldásait, vágástechnikáját méltatta a zsűri.

 Dusicza Ferenc, a fesztivál elnöke tartalmasnak ítélte a hetet, s jelezte: eleget tesznek Bölcskei püspök jövő évi meghívásának is. Mint hallhattuk, eleve inspiráló helyszínnek bizonyult a Nagytemplom, műszakilag is: két nagyméretű - a filmvetítésen túl énekszövegek, piktogramok megjelenítésére is alkalmas, továbbá a szószékről közeli képet adó - vetítőernyő állt a fesztivál szolgálatában. A tervek szerint jövőre megpróbálnak helyi kábelszolgáltatók adásába is "beférkőzni" a fesztiválprogramokkal, és szeretnének forgalmas helyekre például a Nagyállomásra kitelepülni vetítőernyőikkel, tartalmasabbá téve az emberek számára a várakozás pillanatait.

 Dr. Bölcskei Gusztáv püspök köszöntésében elmondta, hogy a keresztyénség üzenetét nem mindig direkt módon kell közvetíteni, hanem tudni kell, például a média eszközeivel élve indirekt módon átadni azt. A püspök gratulált a résztvevőknek és elmondta, hogy folyamatos fejlődést lát az alkotások minőségében és tartalmának indirekt közvetítésében is.

 Tiszántúl püspöke felhívta a figyelmet a 2009-ben megrendezésre kerülő Kálvin évre és bátorította a fiatalokat, hogy készüljenek ők is lélekben és alkotásokkal a közelgő Kálvin évfordulóra.

 Kálvin Kamerája pedig addig is forog tovább ...

 (forrás: reformatus.hu)