vissza a főoldalra

 

 

 2007.09.21. 

Következő lépés: vízummentesség

Az Európai Unió képviseletében szeptember 18-án Brüsszelben az Európai Bizottság alelnöke, Franco Frattini és Portugália belügyminisztere Rui Carlos Pereira írtak alá kilenc egyezményt nyugat-balkáni államok képviselőivel a vízumkedvezményekről valamint a toloncegyezményről szóló megállapodás keretén belül. A balkáni államok közül Szerbia mellett Bosznia és Hercegovina, Montenegró és Macedónia belügyminiszterei voltak az aláíró felek között. Az EU bővítési biztosa, Olli Rehn szerint a két szerződések aláírása annak bizonyítéka, hogy az Unió elkötelezett a régió államait illetően.

-Mi most azt várjuk, hogy mindkét egyezményt teljes mértékben alkalmazzák. Ezáltal megnyílhatna az út a teljes vízummentességről szóló tárgyalások megkezdése előtt - mondta Rehn. A szerbiai belügyminiszter Dragan Jočić balkáni kollégáihoz hasonlóan elégedetten nyilatkozott. Mint mondta, a megállapodásnak örülnek a szerbiaiak, mivel az itt élők nagy része támogatja az európai integrációt, és az aláírást ösztönzőnek fogják megélni.

-Szerbia bátorítása és elismerése bizonyosan sokat jelent majd, és ennek köszönhetően polgárai arra az oldalra húznak majd, amely biztonságot, jólétet biztosít nekik, és elismeri őket - nyilatkozta a szerbiai belügyminiszter a Beta hírügynökségi jelentése szerint. A vízumkönnyítésről szóló megállapodás értelmében a nyugat-balkáni országok állampolgárai a január 1-jei hatályba lépést követően is 35 euróért válthatják ki a vízumot, ellentétben más, a schengeni vízumrezsim alá eső országok állampolgáraival, akik 60 eurót lesznek kénytelenek fizetni érte. A kedvezményezett kategóriákba tartozó személyek pedig ingyen kaphatják meg az esetenként hosszabb időre szóló és többszöri beutazásra jogosító vízumot, kevesebb dokumentum bemutatásával, és a vízumkérelem elbírálásának ideje is lerövidül. A diplomataútlevéllel rendelkezők mentesülnek a schengeni vízum kiváltása alól.

 (forrás: Magyar Szó)