vissza a főoldalra

 

 

 2007.09.21. 

A magyar vidéken is az NU-NSZ szervezi a kampányt

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Választmánya egy hónappal ezelőtt döntött arról, hogy a Nasa Ukrajina - Népi Önvédelem (NU-NSZ) választási tömörülést támogatja a parlamenti választásokon. A kampány folyik, nemsokára véget is ér, ugyanakkor a magyarlakta településeken annak menetéről különböző, egymásnak ellentmondó hírek érkeznek. Erről kérdezte a Kárpátalja c. lap Kovács Miklóst, a KMKSZ elnökét, parlamenti képviselőjelöltet.

 - Elnök úr, hogyan folyik a kampány a magyar településeken?

 - A KMKSZ mint szervezet nem vesz részt a kampányban.

 - A szervezet választmánya azonban arról döntött, hogy támogatják a Nasa Ukrajinát és mégsem kampányolnak?

 - A KMKSZ nem szubjektuma a választási kampánynak, nem szerepel bejegyzett indulóként a választásokon. Ez lehetetlenné teszi, hogy önállóan vegyen részt kampányakciókban. Például nem gyárthatunk szóróanyagokat és plakátokat, nem szervezhetünk választási gyűléseket, mert erre csak a Központi Választási Bizottságnál (CVK) bejegyzett pártoknak van joga. Ha a KMKSZ ezt tenné, a választási törvények értelmében törvénysértést követne el.

 - Ezek szerint a KMKSZ-alapszervezeteknek semmilyen szerepe nem lesz ebben a választási kampányban?

 - A KMKSZ-nek az előrehozott parlamenti választásokkal kapcsolatban a legfontosabb döntése a Nasa Ukrajina - Népi Önvédelem választási tömörülés melletti támogatás megszavazása volt. A listájukon számomra mint a KMKSZ elnöke számára felajánlott 99. hely reális esély a kárpátaljai magyarság parlamenti képviseletének helyreállítására. A KMKSZ-aktivistái dolgoznak és dolgozni is fognak azért, hogy ezt az üzenetet a magyar választókhoz eljuttassuk. Biztos vagyok benne, hogy a politikailag tudatos magyarok számára ez az érv elég súlyos és erős lesz ahhoz, hogy a Nasa Ukrajina - Népi Önvédelem blokk listájára szavazzanak.

 (forrás: Kárpátalja)