vissza a főoldalra

 

 

 2007.09.28. 

Horvát kampánybemelegítés

A két hónap múlva sorra kerülő horvátországi parlamenti választási kampány bemelegítőjének is tekinthető az elnök és a kormányfő közötti szóbeli pengeváltás.

Stjepan Mesić köztársasági elnök éles kritikával illette ugyanis a jelenlegi kormány gazdaságpolitikáját. Szerinte az rossz, változtatni kellene rajta. Arról nem nyilatkozott, hogy a választásokon az ellenzék mellett kíván-e felsorakozni, azt mondta, azon programot fogja támogatni, amely lehetővé teszi Horvátország számára, hogy a saját bevételeiből éljen, ne pedig az eladósodásból és a vagyon kiárusításából. Az elnök által kimondottak megegyeznek azzal, amit nem sokkal korábban a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) ellenfelei, a Szociáldemokrata Párt és a Horvát Néppárt mondtak, sőt egyes állításaikat az elnök meg is ismételte. A mindenáron történő privatizációval szembeszegülve Mesić arra figyelmeztetett, hogy Európában számos sikeres és erős állami tulajdonú vállalat van, amelyek cáfolják az államra mint rossz gazdára vonatkozó megállapítást. Szerinte ugyanis csak a rossz állam lehet rossz gazda. Az elnök a kormányt a leginkább a nagy külföldi adósság miatt illette kritikával, és a legértékesebb vagyon kiárusítása miatt. Mesić szerint a horvát küladósság az elmúlt hét év során havonta 230 millió euróval növekedett, tavaly viszont a havi növekedés már 288 millió euró volt. Ugyanakkor, mint mondta, felélték a bankok és a nagyvállalatok például az INA vagy a Telekom eladásából befolyt pénzt.

-Eredményeket tudok felmutatni, ezért győzni fogok a választásokon - ezzel kommentálta az elnök állításait Ivo Sanader kormányfő, a HDZ vezetője. Meggyőződése, hogy a következő ciklusban is ők fognak kormányozni. A magabiztosság okát a statisztikai adatokban látja, amelyek szerinte magukért beszélnek. A kormányfő részben elismerte a külföldi adósság magas mértékét. Egyetértett abban, hogy az eladósodás kisebb is lehetne, de szerinte annak mértéke is jelentősen csökkent. (Képünkön a horvát parlament épülete.)

 (forrás: Új Magyar Képes Újság)