vissza a főoldalra

 

 

 2007.09.28. 

Magyar református küldöttség Litvániában

450 évvel ezelőtt, 1557-ben tartották az első református zsinatot Litvániában. Ennek megünneplésére szeptember 15-16-ra rendkívüli zsinatot hívtak össze Birzaiba. Az eseményre meghívták a testvéregyházakat is. Az első nap konferenciáján Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke, a Református Világszövetség európai elnökeként A református önazonosság a mai Európában címmel tartott előadást.

Az ünnepi istentiszteleten 25 palástos lelkész vonult be – tájékoztatott Bölcskei püspök, majd hozzátette: egy olyan egyházban, ahol összesen négy lelkész szolgál, ez egészen különleges eseménynek számít. Ma 11 ezer református él Litvániában. Megbecsültségüket mutatja, hogy egyrészt Németországból, Hollandiából, Svájcból, Egyesült Államokból, Magyarországról, Erdélyből ott voltak a református testvéregyházak küldöttei, de megjelentek a fehéroroszországi, lengyelországi küldöttek is, ahol szintén kis számú református él – mutatta be az ünnepségen megjelent küldöttségeket Bölcskei Gusztáv, aki meglepve tapasztalta, hogy az Amerikai Egyesült Államok, Nagy Britannia, Hollandia, Svájc, Németország nagykövetségei is képviseltették magukat.

„Az alkalmon hivatalosan bejelentettük, hogy a debreceni egyházmegye felveszi a testvérkapcsolatot a litván református egyházzal. Ezért az egyházmegye küldöttsége – Derencsényi István esperes, Hodossy Takács Előd rektorhelyettes, Vad Zsigmond lelkipásztor – is részt vett az ünnepi alkalmon. Külön pontosították az együttműködést, amely már a jövő évben elindul közös, Magyarországon tartandó német-lengyel-litván-magyar református konferenciával, ifjúsági csereprogrammal” – mutatta be a találkozó egyik célját a Zsinat elnöke, majd értékelte az együttműködési megállapodást: „Nagyon fontos, hogy ne csak kelet-nyugati kapcsolatrendszerekben gondolkodjunk. Nekünk történelmileg is van egymáshoz közünk, hiszen volt magyar uralkodója Litvániának és Lengyelországnak. Vannak közös tapasztalataink az elmúlt évszázad második feléről, és ezt különösképpen is érdemes feleleveníteni. A Szovjetunió fennállása idején Tóth Károly püspök felszentelt nekik egy lelkészt, és ez akkor olyan jelzés volt számukra, hogy mégis van reménység, nem fognak elveszni.”

A magyar delegáció tagjai az istentiszteleten szinte otthon érezték magukat. Amellett, hogy közösek a tradícióink, a szokásaink, minden ének dallamát ismerték, hiszen a litván reformátusok énekeskönyve is az 1940-es években keletkezett. A gyülekezet mentalitása is sok hasonlóságot mutat a miénkkel. Természetesen ők is sok belső bajjal küszködnek, van egyfajta megosztottság azon a kis egyházon belül is. Nagy szétszóródásban, néhány gyülekezetben élik az életüket, de nagyon hűségesen ragaszkodnak református gyökereikhez. „Mi, akik ott voltunk, részint a Református Világszövetség, részint a testvéregyházak képviseletében, közösen kiadtunk egy nyilatkozatot, amelyben köszöntjük a 450 éves Unitas Lituaniae-t. Jeleztük, hogy mi ezt az egyházat ismerjük el a református egyháznak. Azt kívánjuk, hogy 2009, Kálvin éve hozza el az igazi unitast, az igazi egységet ennek a kis és sokat megélt református egyháznak, amelyet nekünk minden tőlünk telhető eszközzel segíteni és támogatni kell” – fogalmazott Bölcskei Gusztáv püspök.

 T. Németh László

 (forrás: reformatus.hu)