vissza a főoldalra

 

 

 2007.09.28. 

Pristina csak a függetlenséget fogadja el

Boris Tadić, Szerbia elnöke szeptember 24-én este New York-ban kijelentette, hogy a Belgrád és Pristina közötti közvetlen tárgyalások új esélyt adnak a Koszovó státusával kapcsolatos kompromisszumos megoldásra. A december 10-ig tartó tárgyalások kapcsán meggyőződését fejezte ki, hogy sokkal több lesz a kompromisszumos megoldás elfogadására irányuló jóakarat és nyitottabb a viszonyulás, írja a Beta.

Vuk Jeremić szerb külügyminiszter szerint a New York-i közvetlen tárgyalások során lehetséges megtalálni a kompromisszumot. A kompromisszum még nincs a láthatáron, de teljes mértékben elkötelezettjei vagyunk felkutatásának - mondta Jeremić a belgrádi Večernje novostinak adott interjújában. A szerb külügyminiszter kiemelte, hogy ezek „nem a két entitás státusbeli viszonyairól, nem a függetlenségről, hanem Koszovó leendő jogállásáról szóló tárgyalások”, és emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi közvetítő trojkát bízták meg a státustárgyalások vezetésével.

Belgrád és Pristina közötti közvetlen tárgyalások során tisztázni kell, mi a megbeszélések tárgya - jelentette ki tegnap Slobodan Samardžić, Koszovó ügyeiben illetékes szerb miniszter. „Szerintünk a megbeszélések tárgya Koszovó jogállása, mert ezt irányozza elő az ENSZ BT 1244-es határozata is, és mert így szólt a megfogalmazás is, amellyel Kofi Annan megbízta Martti Ahtisaarit a tárgyalások vezetésével és később Ban Ki Mun a közvető trojkát” - mondta Samardžić minisztériumának 100 napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján. A miniszter kiemelte: a probléma abban van, hogy az albán fél nem a jogállást tekinti a tárgyalások témájának. A belgrádi tárgyalócsoport „Koszovó Szerbiába való minimális integrációját” javasolja koncepcióként - jelentette ki tegnap Samadžić. A sajtótájékoztatón kifejtette: „a szerb fél javaslata új, különleges és maximális autonómiát ad, amely az összehasonlítható keretekben ma ismeretlen a világban”.

A pristinai tárgyalócsoport a találkozón semmi egyebet nem fogad el, csak a függetlenséget - jelentette ki Fatmir Sejdiu koszovói elnök. A Belgráddal várható közvetlen tárgyalásokat előkészítő megbeszélés után Sejdiu úgy nyilatkozott, hogy a koszovói fél azzal a felhatalmazással utazik a beszélgetésekre, hogy a szerb fél javaslataira való tekintet nélkül csak a függetlenséget fogadja el.

 (forrás: vajdasagma.info)