vissza a főoldalra

 

 

 2008.04.04. 

Putyin már május elején kormányfő lehet

Vlagyimir Putyint már május 8-án - egy nappal Dmitrij Medvegyev, az új elnök beiktatása után, s egyetlen nappal a Győzelem Napján tartandó díszszemle előtt - kinevezhetik kormányfővé.

Putyin után is Putyin jön? Az Egységes Oroszország Párt forrásaiból származó hír szerint az ötlet az elnöki adminisztrációban merült fel, de a pártban is úgy vélik, hogy a kinevezést nem szabad halogatni, mindenki változásokat vár. Az elnöki adminisztráció nem kívánta kommentálni az értesülést, de a nyilatkozó annyit megjegyzett, hogy logikus lenne nyomban az új elnök beiktatása után kinevezni a kormányfőt.

 Borisz Grizlov, az orosz alsóház (Állami Duma) elnöke úgy nyilatkozott, hogy a duma rendkívüli ülésén hagyják majd jóvá Putyin kinevezését. Az alkotmány értelmében az elnök beiktatásának napján a kormány lemond, az elnök kijelöli a megbízott miniszterelnököt, s a jelölést a duma elé terjeszti, amelynek egy hét áll a rendelkezésére. Eddig a kijelölt kormányfők mindegyike konzultációkat tartott a duma frakcióival, bár erről semmilyen törvény nem rendelkezik.

 Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális-demokrata párt vezetője szerint a konzultációkat már csak a hagyományok miatt is meg kellene tartani. Mihail Vinogradov politológus szerint az azonnali kinevezés jelképezi majd, hogy Putyin nem tűnt el a politikából, amint jelképes értékű lesz az is, ha Putyin és Medvegyev együtt jelenik meg a május 9-i díszszemlén.

 (Forrás: fn.hu)