vissza a főoldalra

 

 

 2008.04.11. 

Csengey Dénesre emlékeztek tisztelői

Tizenhét éve, harmincnyolc éves korában hunyt el Csengey Dénes, a magyar irodalom és a rendszerváltozás utáni politikai élet meghatározó személyisége. Családja, barátai és egykori harcostársai emlékeztek az íróra a Csengey Kör, a Nemzeti Alapítvány és a Magyar Katolikus Rádió szervezésében tartott emlékesten a Magyar Írószövetség épületében. Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese, a Nemzeti Alapítvány elnöke nyitotta meg az estet. Az esemény házigazdája E. Román Kata, a rádió kulturális szerkesztőségének vezetője, a Csengey Dénes írásaiból válogatott, Szegényen, szabadon, szeretetben című kötet szerkesztője volt.

 Tolcsvay Béla énekmondó és Szeidl Mariann versmondó előadása után Tóth Erzsébet költő beszélt az író politikusi pályafutása előtti időszakról, az irodalmi életben együtt töltött és vállalt szerepükről. "Európába, de mindahányan!" – az író elhíresült felkiáltását idézve megjegyezte: amikor Csengey még élt, csak kevesen látták, mennyire fontos, radikális követelés volt ez a mondat. "Most éppen az ellenkezője történik, bársonyos reformok segítségével zuhanunk a szakadékba egy olyan személy vezetése alatt – mondta a költőnő –, akinek a nevét nem vagyok hajlandó kimondani. Nem tudom Dénest ideképzelni, a mai Magyarországra , kevés hozzá a képzelőerőm. Ahogy Petőfit a szabadságharc után, József Attilát a Kádár-rendszerben, őt sem lehet elképzelni mai világunkban."

 Müller Péter egyetemi tanár egykori harcostársával az MDF országos választmányában, a rendszerváltoztatás után a parlamenti padsorokban közösen átélt élményeket elevenítette fel. A komor jövőt már akkor látnokian érző politikusra emlékezett, aki mindenek ellenére soha nem vesztette el humorérzékét. Amikor ők a vészjósló jelek ellenére úgy gondolták, minden a helyére kerül, Csengey arról beszélt, meg kell akadályozni a volt kommunista funkcionáriusok vagyonszerző és -mentő akcióit, miközben foggal-körömmel küzdött a médiaviszonyok megváltoztatásáért. "Figyeld meg, ők lesznek a nagyobb demokraták" – idézte Müller Péter politikustársa akkori szavait.

 Dobos Krisztina feltette a kérdést: ha élne, mit mondana ma Csengey Dénes? Híres mondatát talán így módosítaná: "Hazánkba, de mindahányan! Nem tudhattuk annak idején, milyen a világ valójában. Dénes, jövőbelátásával – mondta a tanárnő –, pontosan tudta. Kötelességünk nem hagyni elfelejteni, emlékeznünk rá."

(Képhez: Csengey Dénes XII. kerületi emléktáblája előtt már hagyomány a gyertyával való megemlékezés.)

 (Forrás: magyarhirlap.hu)