vissza a főoldalra

 

 

 2008.04.18. 

Biblia Éve jegyében tartott konferenciát az Országos Református Tanáregyesület

Az Országos Református Tanáregyesület (ORTE) közgyűlésének és szakmai konferenciájának április 11-13. között a fennállásának 450. évfordulóját ünneplő Nagykőrösi Református Gimnázium és Diákotthon adott helyet. A Kárpát-medence huszonegy református iskolájából összesereglett közel száz pedagógus - a testvéri fogadtatásnak, a színvonalas előadásoknak és az emlékezetes kirándulásnak köszönhetően - kitűnően érezte magát a kiskunsági városban.

A már péntek délután megérkezők a kora esti órákban Suba Lajos igazgató irányításával a vendéglátó iskola múltjával és jelenével ismerkedhettek, majd vacsora után fehér asztal mellett kötetlenebb formában folytatódott az ismerkedés. A jelenlévők megkülönböztetett figyelemmell hallgatták az erdélyi és felvidéki tanártársak beszámolóit. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Tonk Mária, a kolozsvári Református Pedagógiai Intézet igazgatója és Tonk István, az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoka is. Rajtuk kívül számos hazai és határon túli iskola igazgatója is ott volt a vendégek között. A felvidéki delegációt Hajtman Béla, a Lévai Református Gimnázium igazgatója vezette.

Szombat reggel a vendégeket Suba Lajos igazgató és dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere köszöntötte, aki meleg szavakkal méltatta az egyre terebélyesedő református oktatás szerepét a város életében. Virágh György eleki református lelkipásztor áhítatát követően dr. Győri János, az ORTE elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit. Emlékeztetett arra, hogy 1925-ben és 1998-ban már rendezett a Tanáregyesület hasonló seregszemlét Nagykőrösön.

Az Országos Református Tanáregyesület idei konferenciájának témáját - "Református identitásunk és a Szentírás" - a Biblia éve ihlette. Virágh György lelkipásztor A Biblia megértésének református módja című előadásában kiemelte, hogy Kálvin János három képpel jellemzi a keresztyén ember életét. Az első kép a futó atléta alakját idézi, ami azt jelenti, hogy a keresztyén életnek határozott célja és iránya van, s ennek az életaktivitásnak a Biblia a forrása. Másodszor a keresztyén élet előmenetele olyan, mint az iskola, mivel a hitre jutott ember engedi magát tanítani a Szentírás által. Végül Kálvin szerint a keresztyén élet a palánta növekedésére is emlékeztet. A növekedést Isten adja, ami nem azt jelenti, hogy kinövünk ebből a világból, hanem hogy belenövünk az Ő világába. Imre Mihály debreceni egyetemi docens A Vizsolyi Biblia egyik forrása - Petrus Martyr címmel tartott előadásában a közelmúltban történt igen jelentős szakmai felismeréséről számolt be: Petrus Martyr 16. századi zürichi reformátor latin nyelvű bibliakommentárja debreceni példányának magyar nyelvű lapszéli jegyzeteiben - más irányú kutatási közben, szinte véletlenül - a Vizsolyi Biblia egyik könyvének nyersfordítását ismerte fel. Ez a fölfedezés azért tekinthető korszakos jelentőségűnek, mert első teljes bibliafordításunk közvetlen forrásairól s a korabeli bibliafordítói gyakorlatról eddig szinte semmit sem tudtunk. Koncsol László pozsonyi író A hit és a Biblia a II. világháború utáni felvidéki magyar irodalomban címmel tartott előadást, amelyben néhány felvidéki írónk, költőnk bibliás kötődéseire világított rá. Részletesebben szólt Duba Gyula szociografikus ihletésű regényeiről, amelyekben a szerző szülőfaluja magyar református közössége pusztulásának egyes állomásait tárja az olvasó elé megrendítő erővel. A konferencia záró előadásában Végh László debreceni fizikus Világunk mai válsága és a Szentírás címmel a természeti erőforrások mértéktelen pazarlására hívta föl a figyelmet, hangsúlyozva a Szentíráson tájékozódó ember felelősségét a teremtett világ megőrzésében. A hozzászólásokban az idő szorossága ellenére is élénk eszmecsere bontakozott ki előadók és hallgatók között.

A szombat délutánt a konferencia résztvevői a hagyományoknak megfelelően idén is kirándulással töltötték. A vendéglátó iskola tanárainak vezetésével felkeresték Cegléden a Református Nagytemplomot, Törtelen a református, Kőröstetétlenen az ökumenikus templomot, majd végül Kocsér határában a Petőfi Sándor által is megverselt Kutyakaparó-csárdát. Itt a kocséri ifjúsági citerazenekar rövid meglepetés-koncerttel köszöntötte a látogatókat.

Késő délután került sor az ORTE éves közgyűlésére, amelyen az elnöki beszámoló elfogadása után a Tanáregyesület határon túli tagjainak jogállásáról és az egyesület középtávú terveiről esett szó. Végül a fárasztó napot fogadás zárta, ahol kötetlenebb keretek között nyílt újra lehetőség a személyes eszmecserére, ismerkedésre. Tőkés Zsolt, a Székelyudvarhelyi Református Gimnázium igazgatója itt jelentette be, hogy iskolája szívesen ad otthont a Tanáregyesület következő konferenciájának.

Vasárnap reggel Nagykőrös nevezetességeivel ismerkedtek a konferencia résztvevői: megtekintették az Arany János Múzemot és a református templomot. Együttlétük a helyi református gyülekezetben istentisztelettel zárult, ahol Szűcs András nyugalmazott solti lelkipásztor az 1Péter 5,7 alapján tett bizonyságot Isten gondviselő szeretetéről.

Az ORTE idei, mintaszerűen előkészített és lebonyolított nagykőrösi rendezvénye újra bizonyította, hogy az egyesület évenként más-más református iskolánkban megrendezett konferenciája a Kárpát-medence református tanárainak továbbra is legjelentősebb seregszemléje. Köszönet a vendéglátó iskola igazgatójának, tanárainak, dolgozóinak fáradságos munkájukért, odaadó szeretetükért.

 (Forrás: reformatus.hu)