vissza a főoldalra

 

 

 2008.04.18. 

Összefogás a magyar fiatalokért

Sajtótájékoztatót tartott április 16-án, Óbecsén Fremond Árpád, a VMSZ IF elnöke, Kiss Igor, a VMDP IT alelnöke, Nagy Ildikó, a VMDP IT óbecsei szervezetének elnöke, valamint Dér-Bules Sarolta, VMDP IT titkára.

Fremond Árpád, a VMSZ IF elnöke beszámolt arról, hogy mennyire fontos a magyar fiatalok itthon maradása a délvidéki magyarság fennmaradása szempontjából. Ezért a Magyar Koalíció külön figyelmet fordít a fiatalokra, mind a programjában, mind a kampány során. Véleménye szerint, nemcsak a kampány során kell foglalkozni a magyar fiatalokkal, ahogy ezt a belgrádi és újvidéki székhelyű pártok teszik. A VMSZ IF és a VMDP IT eddigi tevékenysége során is sokat tett a vajdasági magyar fiatalokért, s most összefogva, az összefogás erejével küzd a magyar fiatalokért.

Kampányrendezvényeik első állomása Óbecse lesz, ugyanis pénteken, április 18-án a Peoples disco bárban nagyszabású bulit szerveznek, melyen jelen lesznek a MK vezetői is. A jó hangulatról a temerini Rebus együttes és dj. Treepy gondoskodik. Ezt követően szombaton, Szabadkán az Oasis klub ad otthont rendezvényüknek, ahol a The Dolos rock együttes és Ciger Róbert a szabadkai rádióból, lép fel.

Kiss Igor, a VMDP IT alelnöke, elmondta, hogy e hó 21-én sorra kerül az Együtt egymásért elnevezésű ifjúsági kerekasztal-tanácskozás folytatására a Magyar Koalíció fiataljainak szervezésében. A rendezvénynek a szabadkai magyar főkonzulátus ad otthont. Meghívást kapott számos civil szervezet is. A tervezett napirendi pontok között szerepel a Magyar Koalíció autonómia koncepciójának elemzése, elfogadása, valamint áttekintik a MK programját is. Továbbá vita tárgyává teszik az esetleges ifjúsági bizottság beépülését a Magyar Nemzeti Tanácsba, s ennek stratégiájának a kidolgozását. De a realizációra csak akkor kerülhet sor, ha a Nemzeti Tanácsokat kisebbségi névjegyzék alapján, demokratikus úton választják meg.

Nagy Ildikó kitért a Magyar Koalíció ifjúságpolitikai programjának fontosságaira, ami Óbecse községet illeti. Kiemelte a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés fontosságát a fiatalok számára. Továbbá párhuzamot vont a munkavállalás és az oktatás között. Elmondta, ahhoz hogy a fiatalok munkához jussanak, fontos a minőséges oktatás, saját anyanyelvükön. Mindezt az önkormányzatokban működő oktatásügyi intézmények segítségével valósítanánk meg, valamint erősíteni szeretnénk az ösztöndíj politikát is. Elmondta, továbbá, hogy a MK önkormányzati listáján több mint 10 fiatal szerepel, egyébként az MK köztársasági, tartományi és önkormányzati listáin is szép számban képviseltetik magukat a fiatalok.

 (Forrás: vajdasagma.info)