vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.01. 

Új pompában tündöklik majd a Babits-villa

Javában tartanak az esztergomi Babits-villa rekonstrukciójának előkészületei. A költő születésének 125. évét ünneplő város, mely 1924-től adott otthont Babits Mihálynak, többek között az előhegyi „fecskefészek” fel- és megújításával kíván hozzátenni az emlékévhez. Babits 1941-ig élt Esztergomban, ezért Esztergom mindent megpróbál annak érdekében, hogy méltó módon tisztelegjen a költőóriás előtt.  

 Elkészültek a Babits Mihály által egykor lakott esztergomi villa felújítási tervei. A költő születésének 125. évfordulójáról szóló emlékév egyik legnagyobb esztergomi vállalásának számító villarekonstrukcióra pályázaton nyert tíz- és az önkormányzattól megajánlott tizenkét millió forint áll rendelkezésre. Ez a jelentős mennyiségű pénz ugyan még nem lesz elegendő a felújításhoz, hiszen nemcsak arról van szó, hogy az épületet kívülről rekonstruálják. A helyreállítási terveket Bessei László statikus építészmérnök és tervező irodája készítette. Az előzetes felmérések szerint szükséges a teljes tető cseréje, a víz- és csatornarendszer, valamint a korszerű fűtés kiépítése. Horváth István, a Balassa Bálint Múzeum igazgatója, a Babits-villát üzemeltető intézmény vezetőjeként mondta el, hogy az előhegyi építmény teljes rekonstrukciója várhatóan augusztusban kezdődik el. A hatalmas felújító és modernizáló munkálatot az emlékév ürügyén, de mindenek előtt a ház rossz és korszerűtlen állapota okolja. Az épület eredetileg egy kis présház volt, Babits Mihály és felesége hullámzó anyagi lehetőségeikhez mérten apránként alakítgatták, építgették tovább szobáról szobára a kis villát. Babits Mihály 1924-ben vette meg ezt a házat, annak falára maga a költő írta fel egy korábbi régi versből véve, hogy „nem is úgy épült, hogy századokig álljon, csak múló tanyául, mint a fecskefészek”. Ez a verssor, prófécia is lett, a ház, bár villának nevezzük, nem vált soha erős építménnyé. Az építménynek nincs egységes alapja, a falak szintén különböző megoldásokkal, hol tégla, hol vályogból készültek. Mindezek statikai problémákat jelentenek, mert ezek miatt a műemlékké nyilvánított ház egyes részei egymáshoz képest, ha alig mérhetően is, de elmozdultak. A hegy meredekségét a házon belül is követő lépcsős konstrukció egy amúgy igen hangulatos, zegzugos építményként tárul a látogató elé. Az állagmegóvás mellett nagy gond, hogy az idei évig nem volt a telken víz, a csatornázásra és a többi közműrendszer megépítésére, fejlesztésére is nagy szükség van. Ugyancsak a tervek között szerepel, hogy a villa gépkocsival való megközelítése is könnyebb legyen, ez feltehetően a Schiszler út felől valósul majd meg.

 A Balassa Bizottság tervei között szerepel, hogy a belső restaurálás, állagmegóvás, renoválás mellett a kor igényeinek megfelelő, az egyre nagyobb teret hódító, múzeumpedagógiát erősítő multimédiás rendszerekkel is felszerelnék a házat. Ezek segítségével a látogatók a korábbi állapottól eltérően nem eredeti, de korabeli bútorokat, a költő hagyatékaként használati tárgyakat, illetve az egyes helyeken látható szekkókat, száraz eljárással készült faliképeket, és természetesen a híres autogram-falat tekinthetik meg, de korabeli fotókat, filmeket nézhetnek a költőről, valamint Babits Mihály illetve neves színművészek hangján verseket is hallhatnak. Az elképzelés szerinti a felújított villában megrendezendő kiállításon az elhasználódott emléktárgyak, fotók, dokumentumok helyett újak lesznek majd láthatók.

 A szervezők remélik, hogy a villa felújítása Babits november 26-ai születésnapjáig befejeződik. Ekkor tartanák az emlékév egyik legkiemelkedőbb eseményét, az előhegyi ház átadását, melyen a város mellett a rekonstrukcióban közreműködő, illetve azt támogató Oktatási és Kulturális Minisztérium, a szekszárdi Babits Múzeum és a szakmai felügyeletet ellátó Petőfi Irodalmi Múzeum is képviselteti majd magát. Az ünnepi megnyitót ősz elején egy országos sajtótájékoztató előzi meg, melyet a Babits-hajón rendeznek meg. Ez alkalommal tájékoztatják a költő villájának rekonstrukciójáról a médiát, illetve rajta keresztül a közönséget.

 Babits Mihály 1924-ben vásárolta meg az esztergomi Előhegyen a kis présházat, mely akkor még gyakorlatilag csak egy kis gyümölcstároló volt. Az építmény ennek ellenére nem volt olcsó. Onagy Zoltán Tavaszi iramlás ősszel című Babitsról szóló életrajzi regényéből tudjuk, hogy a költő úgy tett szert az ingatlan árára, hogy egy értő barátja segítségével relatíve kisebb összeget fialtatott meg a tőzsdén. Amikor az ügylet sikerült, a pénz már volt akkora, hogy a költő és felesége, Török Sophie meg tudták vásárolni a korábban kinézett kis házikót az esztergomi lankán.

 A Babits-emlékév fontos állomása lesz két kiadvány megjelentetése, melyek közül az egyik a költő minden Esztergommal kapcsolatos versét tartalmazza. A polgármester javaslatára kiadásra kerülő zsebkönyv formátumú kötetet ingyen kapják meg az esztergomiak. A verseskönyvet Nagyfalusi Tibor, a Babits-bizottság elnöke, Tóth Franciska, a Balassa Bálint Múzeum referens munkatársa és Gulya István költő, újságíró állítja össze, szerkeszti. A másik kiadvány egy film lesz, melyen szintén Babits Mihály esztergomi versei szerepelnek, a város és a vidék mozgóképes illusztrációival kiegészítve híres színművészek szavalják majd az ismert költeményeket.

 Az emlékév hátralévő programjai közül augusztusban a 9-ei, várszínházi esemény emelkedik ki elsőként. Ekkor „100 éves a Nyugat” címmel a Mistral együttes és Sudár Annamária előadását, valamint Bánffy György színművész „Jónás könyve” bemutatóját láthatja a közönség. Augusztus 10-én „Dallamok Szent István király városában” címmel, az Malom Művészeti Műhely tart Babitsról szóló zenés programot a Széchenyi téren. Szeptemberben 18-án és 19-én, Szekszárddal együttműködve zenés irodalmi műsorral szolgáló Babits-hajó indul Esztergomból. Szeptember 26-án a megyei levéltárban „Babits és művészbarátai” címmel kiállítás nyílik levéltári dokumentumokból és képzőművészeti alkotásokból.  Szeptember 29-én tartják az „Esztergomi Mihály-nap”-ot, ebből az alkalomból vetélkedőt rendeznek, amelyre több városi iskola nevezett be. November 14-étől 16-áig a Szent Adalbert Központban lesz a Babits Mihályról elnevezett esszé és képzőművészeti pályázat díjkiosztója.

 A Babits-villát, a múzeumokra vonatkozó országos rendelet szerint előzetes bejelentés alapján csoportok ingyen látogathatják a nyitvatartási időben. Korábban a Babits-villa októbertől májusig zárva volt. Ez a rend az emlékév, illetve a rekonstrukció befejezését követő ünnepélyes átadása miatt módosulhat, erre vonatkozólag azonban egyelőre még nincs kialakult, végleges terv. A ház látogatását az őszi, illetve téli időszakban nagyban nehezíti, hogy az előhegyi rész meglehetősen meredek úton közelíthető csak meg, így gépjárművek haladása és parkolása nem minden időjárási körülmények között jó. Emellett a ház klimatizálásának megoldásától is függ, hogy a hideg hónapokban fogadóképes lesz-e az építmény.

 (Forrás: Hídlap)