vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.01. 

Európai Kulturális Örökségnek jelölték a Debreceni Református Nagytemplomot

Az ősz folyamán a Debreceni Református Nagytemplom falára is rákerül az Európai Kulturális Örökség Emléktábla, ugyanis a történelmi helyszínek Versaille-ban való felterjesztése a cím automatikus elismerését is jelenti. Vad Zsigmond lelkipásztor elmondta, hogy ugyan váratlanul érte őket ez a megtisztelő jelölés, de ha az épület múltjára és a Nagytemplom által fémjelzett debreceni reformátusságnak a múltjára gondol, akkor ez a megtisztelő jelölés helyénvaló, bármennyire is meglepő.

Arra a kérdésre, hogy mit várnak ettől a jelöléstől Vad Zsigmond az alábbiakat nyilatkozta:

"Már eddig is több százezren keresték fel a Nagytemplomot évenként, belföldi és külföldi turisták, hogy megismerkedjenek a templom jelenlegi külső és belső látnivalóival: a Rákóczi haranggal, az időszaki kiállításokkal, hogy megnézzék a Kossuth széket és az 1948-49-es emléksarkot, amit a templomban alakítottunk ki, valamint a híres orgonát, a szószéket és az úrasztalát. Úgy gondoljuk, hogy ezzel az elismeréssel még többeknek felhívják a figyelmét a Nagytemplomnak az értékeire, amely valóban a magyarországi reformátusság szimbóluma. Másrészt pedig abban is reménykedünk, hogy a magyar kormányzat is felfigyel a Nagytemplom szükségleteire. Hiszen egy ilyen műemléket megfelelő kondícióban tartani nem egyszerű dolog. Arra van jelenleg nagy szükség, hogy a Nagytemplom belső felújítási munkálatait megtervezzük és reménység szerint a közeljövőben kivitelezzük."

Régészeti kutatások alátámasztják, hogy már a 12. században állott egy román stílusú templom a mai Nagytemplom helyén. A napjainkban látható Nagytemplom megtervezésére az egyházvezetés az egykori kollégiumi diákot, Péchy Mihályt kérte fel a 19. század elején. A Nagytemplom legjellemzőbb adatai a következők: 90 cm magas falazott teraszon áll, kelet-nyugati irányú tulajdonképpeni mellékhajója 55 méter hosszú 15 méter széles, észak-déli főhajója (két végében az orgonákkal, déli végében a szószékkel) 38 méter hosszú és 14 méter széles. A tornyok magassága 61 méter . A templom befogadóképessége 3000 ember. A templombelső monumentalitását csak fokozzák a fehérre festett hatalmas falfelületek és a sarokpilaszterek árnyékhatása, melyet a berendezés puritánsága csak erősít.

 (Forrás: reformatus.hu)