vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.01. 

Bukott diákok, akik milliókat keresnek

A Forbes-lista 1125 milliárdosa közül 73-ról tudjuk biztosan, hogy nem fejezte be az iskolát. Nemcsak felsőoktatási intézményből kimaradt és eltanácsolt mágnásokról van szó, hiszen akad közöttük olyan is, aki 12 éves kora óta nem ült iskolapadban. A milliárdok megszerzése és az iskolai végzettség összefüggéseit igen nehéz lenne meghatározni. A Forbes magazin egy korábbi felmérése alapján a legtöbb milliárdos a Harvardról, az Egyesült Államok legnagyobb presztízsű felsőoktatási intézményéből kerül ki, 469 egyesült államokbeli mágnás közül ötven legalább egy diplomát szerzett a nívós egyetemen. Mások még az érettségit sem szerezték meg, mégis a világ leggazdagabb emberi között tartják őket számon. Az egyik leghíresebb (és leggazdagabb) lusta diák Richard Branson (képen), aki diszlexiával is küzdött iskolai évei alatt. 16 éves korában abbahagyta a tanulást, cége később a Virgin Records nevű kiadóvá nőtte ki magát. A milliárdos ma űrturizmussal foglalkozik.

 A világ harmadik leggazdagabb embere, Bill Gates a Harvardról maradt ki. A Microsoft alapítótagja 1973-ban kezdte az egyetemet, és mindössze 2 év után inkább megalapította a számítástechnikát forradalmasító cégét. A szoftvermágnás vagyona 58 milliárd dollár a Forbes magazin szerint. Jelenleg a Bill & Melinda Gates Alapítvány 38,7 milliárd dolláros tőkéjét kezeli.

 Hasonlóan tett Paul Allen is, a Microsoft társalapítója, csak ő a Washington State University-ről rúgatta ki magát. 8 évig dolgozott a Microsoftnál, aztán Gates és Allen útjai elváltak. Napenergiával működő, hordozható számítógépek, rock'n roll múzeum, kosárlabda- és amerikai futballcsapatok szponzorálása szerepel a projektjei között. Diploma helyett 16 milliárd dolláros vagyont szerzett.

 Egy Li-Ka-shing nevű hongkongi milliárdosnak még az általános iskolát sem sikerült befejeznie, mindössze 12 éves koráig ült az iskolapadban. Az ötvenes években műanyag virágokat árult, ma pedig Hongkong leggazdagabb emberének számít 26 milliárd dollárra becsült vagyonával, amelyre ingatlanfejlesztésből, egészség- és szépségiparból, elektromos eszközök forgalmazásából tett szert.

 Sheldon Adelson 12 éves korában kölcsönkért 200 dollárt a nagybátyjától, hogy újságárusításba kezdjen. A New York-i City College-t induló törvényszéki tudósítói karrierje miatt hagyta ott. Valódi tehetsége azonban a kereskedelmi vásárok szervezésében mutatkozott meg, később kaszinókba és hotelekbe fektetett Las Vegasban. Vagyona 26 millárd dollár.

 Roman Abranmovics olajüzletre cserélte a iskolapadot a kilencvenes évek elején. 1995-ben piaci értékének töredékéért szerezte meg a Sibneft olajbirodalmat Borisz Berezovskyval együtt, aki szintén milliárdos lett. Valószínűleg soha nem bánta meg döntését, vagyona ugyanis 23,5 milliárd dollárra tehető.

 (Forrás: erdon.ro)