vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.08. 

Csak a magyarok a hibásak?

Anna Belousovová, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke úgy véli, kizárólag a magyarok és Magyarország a felelős a szlovák-magyar viszony elmérgesedéséért. Szerinte a magyar kormány támogatja a szélsőségeseket, például anyagi fedezetet biztosít erdélyi ifjúsági táborokra (Tusnádfürdő – a szerk). Ján Slota pártelnök pedig mindig csak reagál a magyar fél provokációira, és mindezt oly módon teszi, ahogy azt az SNS választói elvárják – fogalmazott a szlovák parlament alelnöke a Hospodárske noviny című gazdasági lapnak adott interjújában.

 A napilapnak többek között kifejezte azon reményét, hogy a 2010-es parlamenti választások után is „erős nemzeti kormánya“ lesz Szlovákiának. Minderre azért van szükség, mert a magyarországi parlamenti választásokon – mely nem sokkal a szlovákiai előtt lesz – biztosan szélsőségesek kerülnek hatalomra és mindennaposak lesznek a Nagy-Magyarországról szóló megnyilvánulások – utalt Belousovová Orbán Viktor pártjára, ismételten megfeledkezve arról, hogy a volt magyar miniszterelnök – ellentétben Ján Slotával – Európa-szerte elismert politikus.

 Az SNS alelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy Szlovákiában egyre több szélsőséges, soviniszta és fasiszta megnyilvánulás tapasztalható a magyarok részéről. Utalt a párkányi esetre, amikor állítólag magyarországi fiatalok „heileztek“, vagy a nemrégiben lezajlott DAC-Nagyszombat meccsre, ahol szóban sértegették a szlovák nemzetet és magyar zászlókat lengettek.

 Megjegyezte, hogy a szélsőségeseket a magyar kormány is támogatja. Példaként egy erdélyi ifjúsági tábort emlegetett (vélhetően a Tusnádfürdőn megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetemre gondolt), mondván, ott "Orbán Viktor Fidesz-elnök és a Magyar Gárda vezére is biztosan előadást tart majd". (A tusnádfürdői rendezvény már júliusban véget ért – szerk.)

 Kijelentette: a szlovák-magyar viszony problémáiért kizárólag a magyar fél a felelős, majd megjegyezte, hogy Magyarországon még a fasizmus propagálása sem számít bűncselekménynek.

 A riporter azon felvetésére, miszerint Slota kijelentései ugyancsak hergelik a kedélyeket, Belousovová azt válaszolta, hogy „Slota mindig csak reagál, sosem kezdi elsőként“. „Igaz, ezt olyan szavakkal teszi, ami sokaknak nem tetszik, de így választóihoz szól, és csak nekik van joguk megítélni, hogy így, vagy úgy mondta-e“ – jegyezte meg, majd hozzátette: nem hiszi, hogy Slotának változtatni kéne rétorikáján.

 Anna Belousovová a jövőre esedékes európai parlamenti választásokkal kapcsolatban megjegyezte, ő örülne annak, ha Ján Slota jelöltetné magát és ő lenne a párt listavezetője az EP-választásokon. Hozzátette: amennyiben így lesz, és megválasztják, akkor sem keresnek új pártelnököt, mivel a brüsszeli munkát össze lehet egyeztetni a pártelnökséggel.

 (Forrás: bumm.sk)