vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.08. 

Szakadás nélkül ért véget a Lambeth Konferencia

Az anglikán egyháznak egyelőre sikerült elhárítania a szakadást. A 14. Lambeth Konferencia, az anglikán püspökök legnagyobb csúcstalálkozója vasárnap 670 püspök közös nyilatkozatával zárult, amelyben kifejezték közösségüket. A vitás kérdésekben, mint a nők vagy a homoszexuálisok püspökké szentelése, nem született határozat.

 Bár döntés nem született, a válság lezárására a püspökök azt javasolják: mostantól ne engedélyezzék a homoszexuálisok püspökké szentelését, valamint az azonos nemű párok megáldását. A résztvevők megerősítették, hogy a homoszexualitás nem egyeztethető össze a Bibliával, és úgy vélik: a homoszexuálisok szentelése mélyen megrázta az anglikán közösséget és eltérítette azt keresztény küldetésétől.

 A Lambeth Konferencia nem fogalmazhat meg kötelező érvényű irányelveket az anglikán világközösség számára, javaslatait hagyományosan mégis nagy tiszteletben tartják. Az egyháztartományok függetlenek, a világon élő mintegy 78 millió anglikán csak saját püspöki konferenciájának van alárendelve.

 A közel háromhetes konferencián a résztvevők strukturális reformokat is sürgettek. A záródokumentumban a püspökök többsége a 38 független egyháztartomány szövetségének intézményi megerősítését szorgalmazza. A Lambeth Konferencia résztvevői a jövőben gyakoribb találkozásokat sürgetnek, a jelenlegi tíz év helyett ötévente javasolják a gyűlés összehívását. A konferenciáról jelenleg több mint 200 püspök maradt távol, az összes püspök egynegyede.

 (Forrás: Magyar Kurír)