vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.15. 

Ukrajna lesz Putyin következő célpontja?

Richard Holbruck amerikai diplomata szerint Oroszország következő célpontja Grúzia után Ukrajna lesz. Holbruck a CNN-nek adott interjújában kijelentette, teljes mértékben elképzelhető, hogy a grúz események regionális méreteket öltenek majd, és Ukrajna is csatlakozik a harcokhoz. Putyin azonban kevésbé lesz bátor Ukrajnában, már csak a népesség magas száma és egyéb kapcsolatok miatt sem – véli az amerikai diplomata.

 Szerinte Oroszország azért támadta meg Grúziát, mert meg akarja dönteni az ottani kormányt, és személyes Saakasvili grúz elnök ellni bosszúvágya vezérli. Elmondása szerint Oroszország már régóta szerette volna elszakítani Abháziát és Dél-Oszétiát Grúziától, és ehhez a tervéhez tökéletes időpontot szolgáltatott az olimpiai játékok megnyitója.

 A hidegháborút senki sem akart, de Oroszország egy szuverén ország belügyeibe avatkozott. Az amerikai diplomata kijelentette, rendkívül meglepte, hogy Bush az olimpiai játékok megnyitóján mindezek után még kezet fogott Putyinnal, és barátian át is ölelte az orosz miniszterelnököt. Az USA alelnöke Richard Cheney augusztus 11-én Saakasvilivel folytatott telefonos beszélgetésében szolidaritását fejezte ki a grúziai eseményekkel kapcsolatban, és megígérte, hogy az orosz agresszió nem marad büntetlenül.

 (Forrás: Kárpátinfo.net)