vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.22. 

Felújítják a Várhegy alatti pincerendszert Esztergomban

Megújul a Várhegy alatti pincerendszer az INCORONATA: az erről szóló megállapodást augusztus 19-én  írták alá a Szent Adalbert Központban. Az esztergomi Bazilika környezetében lévő pincerendszer megóvására és idegenforgalmi hasznosítását célzó szerződés megkötésén részt vett többek közt Erdő Péter bíboros, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Pál Béla, a Közép –Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, valamint Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere. A kiemelt beruházáshoz elnyert támogatási szerződést államalapító királyunk ünnepnapja előtt írták alá a Szent Adalbert Központ fogadó termében, ahol Székely János segédpüspök köszöntötte a megjelent rangos vendégeket. Esztergom méltó őrzője államalapító Szent István királyunk kulturális és egyházi örökségének. Az esztergomi Várhegyet a Magyar Sion hegyeként is nevezték – mondta Székely János, hozzátéve: a Várhegy alatt húzódó pincerendszer a felújítással együtt új turisztikai funkciót is kap, amelynek révén különleges hangulatot ad majd az idelátogatók számára a Királyi Vár, a Bazilika, a Mindszenty Emlékhely és a Keresztény Múzeum mellett. Bajnai Gordon miniszter szerint Esztergomot az elmúlt ötven évben méltánytalan hátrányok érték, és a mostani támogatás egyfajta adósság törlesztés a város és az egyház felé. A benyújtott projekt fő érdeme, hogy a felújításon túl a hasznosítás révén fenntartható és költséghatékony működést is biztosít, amely az uniós támogatások egyik alapfeltétele. Az egymilliárdos kiemelt projekt megvalósításához az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében hétszázhetven millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Esztergom-Budapest Főegyházmegye. Az erről szóló szerződést Fenyő Róbert, az INCORONATA, a Mátyás-templom Kulturális Központ igazgatója és Kovács Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség KHT ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével.

 Az INCORONATA, a Mátyás-templom Kulturális Központja által megvalósításra kerülő projekt kertén belül a Várhegy alatti Sötét kapuhoz kapcsolódó műemléki védettségű háromezer négyzetméteres pincerendszer felújításra kerül és új funkciót kap

 Az új főbejárati portálon keresztül jutnak a turisták az idegenforgalmi fogadó központhoz, amely mellett kávézó és borkóstoló is lesz, valamint kiállítás a történelmi Magyarország borvidékeiről. Az interaktív borászati kiállításon kaphat képet a látogató a korszerű borászati eljárásokról és kóstolót a prímások borából. A pincerendszert és a vendéglátó egységeket lift köti majd össze a Bazilikával. A tervek szerint 2001-ben kerül átadásra a Várhegy új turisztikai létesítménye.

 

(Forrás: Hídlap)