vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.22. 

Összetörték a pécsi ókeresztény kápolna üvegtetejét

Megrepedt a pécsi világörökségi emlékhelyek bemutatására kialakított Cella Septichora Látogató Központ golyóálló üvegmennyezete, miután feltehetően valaki motorral ugratott rá augusztus 19-ére virradó éjjel. A motor súlya elég volt ahhoz, hogy megrepedjen az öt centiméter vastag, négyszáz kilogramm teherbírású speciális üvegtábla, amely felülről enged betekintést a hétkaréjos ókeresztény kápolnába – közölte a baranyai rendőrség. Az üvegtáblát ki kell cserélni, a kárt hétszázezer forintra becsülik. A rendőrség vizsgálja az érthetetlennek nevezett eset körülményeit, várhatóan rongálás miatt indítanak nyomozást – olvasható az origo.hu internetes oldalon.

 Bozóky Anita, az ókeresztény emlékhelyeket menedzselő Örökség Ház vezetője szerint a repedés miatt nem életveszélyes az üvegmennyezet, de a javítási munkálatok elvégzéséig biztonsági okokból körbekerítették, és megtiltották, hogy az arra járók rálépjenek. A rongálás a múzeum nyitva tartását nem befolyásolja.

 A pécsi Cella Septichora Látogató Központot tavaly alakították ki másfél milliárd forintból, és márciusban adták át. A látogatóközpont összefogja a világörökségi műemlékegyüttest, és a turistáknak az eddiginél jobb lehetőséget nyújt az ókeresztény emlékhelyek megismerésére.

 

(Forrás: Magyar Kurír)